IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска платформа за колективно финансиране ще подкрепя социални и екологични проекти

Потенциалните инвеститори ще се информират за състоянието на компаниите от проспект, коментираха Даниела Пеева и Гена Събева, съоснователи на "Пейшънт кепитъл"

19:06 | 08.12.23 г.

В предприемаческата екосистема на България липсваше звено, което да осигурява финансиране на проекти с екологично и социално въздействие и значение. При тях липсва бърза възвръщаемост на капитала и те привличат по-друг тип инвеститори. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Даниела Пеева, управител и съосновател на "Пейшънт кепитъл".

„Платформата вече има лиценз и би трябвало да започне да работи в началото на февруари 2024 г. Тя ще осигурява не само финансиране, но и капацитет на компаниите да управляват своя бизнес, защото той също е изключително важен“, посочи Гена Събева, съосновател на "Пейшънт кепитъл".

Според нея целта е да се насочи вниманието на хората, които имат пари и не могат да си купят апартамент, да инвестират капитал в този тип бизнес. „Това е страхотна възможност за инвестиции“, коментира каква е целта на отговорното финансиране Събева.

Даниела Пеева обясни, че инвеститорите могат да очакват не само възвръщаемост от проектите, но и отчетност, което „липсва при едно дарителство“. Що се отнася  до интереса към платформата, тя съобщи, че над 50 компании чакат да се листнат на нея. Платформата работи с всяка от тях поотделно, за да оформят точно бизнес плановете и идеите си и да осигурят устойчив бизнес модел.

Потенциалните инвеститори могат да подкрепят участващите компании с акции, облигации или заем. Те могат да разберат повече за моментното им състояние, планове и амбиции от проспект, който е сред условията за листване на платформата. Той ще съдържа всички най-важни елементи, които интересуват инвеститорите.

„Предвижда се максималният капитал, който една компания ще може да привлече в "Пейшънт кепитал", да е до 75 хиляди евро за стартъпи, 250 хиляди евро за фирми с опит на пазара и до 5 милиона евро за доказаните на пазара“, поясни Гена Събева. 

На въпрос как се определя кой стартъп е подходящ, Даниела Пеева обясни, че компанията собственик на проекта кандидатства и попълва бизнес план или проспект. Впоследствие 11-членният консултативен съвет, съставен от професионалисти с различни познания в науката, финансите и сектори на обществения живот, ще вземат решенията. Минимум шестима трябва да одобрят една кандидатура.

Какви са плановете за развитие на платформата? Как ще стигне капиталът до проектите със социално и екологично въздействие? Какви ще са първите проекти, които ще подкрепени "Пейшънт кепитъл"? Ще могат ли да се търгуват акциите на вторичен пазар? Ще успеят ли социалните предприятия да получат адекватно финансиране? Как ще се привличат инвеститори от Европа?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още