fallback

Германия и Франция стават гаранти за сигурността на Украйна, Авдиевка падна в руски ръце

Русия води кампания за дискредитация на Зеленски и в Украйна, и на Запад, сочат източници на WP

08:57 | 17.02.24 г. 16

Германия и Франция се присъединяват към Великобритания и стават гаранти за сигурността на Украйна. Споразуменията с двете страни бяха подписани на 16 февруари от президента Володимир Зеленски при посещения в Берлин и в Париж. Всяко едно от тези споразумения подсилва Украйна по свой начин, коментира той в брифинга с френския си колега Еманюел Макрон.

Франция поема конкретни ангажименти за предоставяне на оръжия, финансова и всякаква друга помощ, за да се върне Украйна в своите международно признати граници, както и да стане член на ЕС и НАТО, посочи Макрон. През 2024 г. Франция ще отпусне 3 млрд. евро военна помощ на Украйна, с което финансовата подкрепа от началото на пълномащабната война ще достигне почти 7 млрд. евро.

В документа, публикуван на сайта на украинското президентство, са предвидени мерки за защита в случай на бъдещо нападение от страна на Русия. В рамките на 24 часа двете страни ще проведат консултации, за да определят мерките, необходими за противодействие или възпиране на агресията. Париж ще подкрепи развитието на военнопромишления комплекс в допълнение към доставките на оръжия и муниции, в такава степен, че в случай на агресия срещу Франция, Украйна да може да осигури ефективна военна подкрепа.

Франция също така ще окаже подкрепа на Украйна за въстановяването след войната, както и за изпълнението на реформите, необходими за присъединяването на страната към ЕС, както и ще помогне за създаването на трибунал, който да потърси отговорност за военните престъпления на Русия.

Споразумението с Германия също предвижда развитие на модерни отбранителни системи, за да бъде отблъсната бъдеще агресия на Русия. През 2024 г. Берлин ще предостави военна помощ в размер на 7 млрд. евро. Споразумението обхваща и помощ при възстановяването на Украйна, разминиране на територията и укрепване на енергийната инфраструктура.

"Русия не е готова за траен и спарведлив мир, напротив - продължава да преследва целите си", каза германският канцлер Олаф Шолц след подписването на споразумението. "Изпращаме ясно послание към руския президент: Няма да намалим подкрепата си за Украйна", допълни той.

По време на съвместния брифинг стана ясно, че Германия подготвя нов пакет с помощ за Украйна на стойност 1,1 млрд. евро, в който са включени 50 хил. артилерийски снаряда, 36 гаубици, 2 системи Skynex и ракети за Iris-T.

Украинските части се изтеглиха от Авдиевка

С цел защита на живота на украинските военни новият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский нареди изтеглянето от Авдиевка и заемането на по-изгодни позиции. "Нашите войници изпълниха достойно военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части, нанесоха значителни загуби на врага по отношение на жива сила и техника", написа Сирский, цитиран от ВСУ.

Ръководителят на Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский съобщи малко по-късно, че украинските военни вече са заели обозначените позиции за отбрана.

В последните дни руските военни усилиха интензивността на артилерийския обстрел по части на украинците. Във вчерашния ден беше подпален и коксовият завод в града, който беше едно от укрепленията на украинците.

От седмици се говори за недостига на боеприпаси, който всъщност е хроничен от началото на войната, но от началото на годината е все по-осезаем. Министърът на отбраната коментира преди дни, че украинските военни изстрелват едва 1/3 от абсолютния минимум от снаряди, необходими за защита на фронтовата линия.

От Генералния щаб на ВСУ съобщават и за повече от 70 директни бойни сблъсъка в 723-я ден от началото на пълномащабната война. Основната част от тях са около и в Авдиевка, както и край Маринка, където украинските части продължават да удържат позициите си. Край Купянск, въпреки множеството струпани руски военни, атаки липсват.

Снимка: President.gov.ua

Русия опитва да раздели украинците

От началото на 2023 година Русия е започнала кампания за разделение на украинците, сочат руски документи, до които достъп има The Washington Post. По поръчение на един от близките до президента Владимир Путин - Сергей Кириенко, екип от стратези и експерти са започнали да "превземат" социалните медии в Украйна, публикувайки дезинформация, целяща дискредитация на военните и политическите лидери, да раздели елита на нацията и да доведе до падане на бойния дух на армията и объркване на обществото.

Един от изфабрикуваните постове във Facebook свидетелства, че семейството на убит на фронта украински войник не е получило никаква помощ от правителството. Той е гледан повече от 2 млн. пъти. Всяка седмица руски тролове пишат по повече от 37 хил. коментара, сочат още документите на руските власти.

Паралелна кампания е водена и на Запад - с цел дискердитиране на Зеленски в очите на европейците и американците.

Операцията няма успех почти до края на миналата година, когато се появиха разногласия между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия ген. Валерий Залужний. По данни на WP след това социалните медии са заляти с коментари, представящи Зеленски като "истеричен и слаб", изплашен от загубата на властта.

На 8 февруари Зеленски смени ген. Залужний с ръководителя на сухопътните сили ген. Олександър Сирский. Проучвания на общественото мнение показаха, че това му коства загуба на доверие - с 5 пункта до 65%, но дори и така, одобрението към Зеленски е много по-високо спрямо много западни политици. Пикът в рейтинга на Зеленски беше през май 2022 година, когато надхвърли 90%, но от лятото на 2023 година бавно започна да намалява.

Руснаците са апатични към войната в Украйна

Проучвания на независими руски социологически агенции показват, че руснаците като цяло са апатични към войната в Украйна, с изключение на тези, чиито близки и роднини са на фронта, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Повечето смятат, че това е събитие, което се случва "някъде далеч" и не се отразява на ежедневието им. Като цяло в обществото се избягват разговори за войната, а хората не се замислят за действията, с изключение на тези, които са загубили близки. 

Властите "заглушиха" до голяма степен и реакцията на руснаците на смъртта на Алексей Навални. Руснаци в цялата страна положиха цветя и проведоха незначителни демонстрации близо до паметниците на политическите затворници, но правоприлагащите органи предотвратиха демонстрациите да станат твърде големи, допълва ISW. Прокуратурата в Москва предупреди да не се участва в предполагаема планирана голяма демонстрация в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 17.02.24 г.
fallback
Още от Политика виж още