IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 225 млрд. евро са изплатени на държавите от ЕС по Механизма за възстановяване

640 млн. евро е помощта, достъпна за малките и средни предприятия в България по ПВУ

16:09 | 21.02.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Към днешна дата на държавите членки на Европейския съюз вече са изплатени близо 225 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), се посочва в доклад на Европейската комисия за междинната оценка на Механизма. Комисията изчислява, че около половината от очакваното увеличение на публичните инвестиции между 2019 г. и 2025 г. е резултат от инвестиции, финансирани от бюджета на ЕС, по-специално от МВУ.

640 млн. евро вече са достъпни за подкрепа на малките и средни предприятия в България по Плана за възстановяване и устойчивост. Те играят основна роля в българската икономика, но същевременно се сблъскват с трудности по отношение на конкурентоспособност на регионалните, вътрешни и международни пазари, посочват от ЕК. 

Средствата, достъпни за българския бизнес, са предоставени под формата на финансови инструменти и безвъзмездни средства за технологична модернизация и зелени, кръгови и цифрови бизнес практики.

Общият размер на финансирането за България е 5,7 млрд. евро, които се равняват на 8% от БВП на страната (към 2021 г.), се посочва в доклада.  

Планът допринася и за енергийно ефективна и устойчива градска среда в България, като 57,5% от общата сума в българския план е насочена към зелени цели. Члез плана се инвестира в изграждането на нов 3-километров участък от линията на метрото, която ще транспортира средно 7,6 млн. пътници годишно от 2026 г.

Благодарение на Плана е подпомогната цялостна национална схема, с която да се обновят 3,6 млн. кв. м жилищни сгради и най-малко 1,4 млн. кв. м нежилищни обществени сгради.

Планът има и широк набор от социални цели, сред които са укрепването на институциите, борбата с корупцията, подкрепа за качествено и приобщаващо образование, подобряване на социалната сигурност и осигуряване на по-добър достъп до здравеопазване.

В междинната оценка се поставя акцент върху средствата за преодоляване на бедността и насърчаване на интеграцията на пазара на труда на тези, които могат да работят. Вследствие на прилагането на механизма броят на лицата, които получават месечна подкрепа за минимален доход, ще се увеличи от 63 518 през 2020 г. на 116 873 в края на 2024 г. поради актуализиране на критериите за допустимост.

Друг ефект от Плана за възстановяване и устойчивост е увеличаването на процента за точно изчисляване на минималния доход за всяко нуждаещо се лице в зависимост от индивидуалното му положение. Прагът на доходите се актуализира автоматично ежегодно, коригиран спрямо прага на бедността, което позволява по-адекватна подкрепа на хората в риск от бедност, се посочва в съобщението от ЕК.

В междинната оценка се посочва и това, че Планът подсилва ЕС, като изгражда по-силна и сигурна европейска финансова система, подпомагайки противодействието на корупцията и прането на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 месеца
*Към днешна дата на държавите членки на Европейския съюз вече са изплатени близо 225 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост* - Този механизъм не е ли нещо като механизма за изкуствено обдишване на нефункциониращ бял дроб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още