IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банково финансиране до 2 млрд. евро ще подкрепи зеления преход по Плана за възстановяване

Европейският инвестиционен фонд подписа гаранционни споразумения за 300 млн. лева с четири банки в подкрепа на фирми, физически лица и жилищни асоциации

18:58 | 30.01.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Ново банково финансиране в размер до 2 млрд. евро ще е в подкрепа на устойчивия растеж и конкурентоспособността на малките и средни предприятия, които ще допринесат за зелената трансформация на българската икономика. В Министерството на иновациите и растежа (МИР) бяха подписани гаранционни споразумения в размер на 300 млн. лв. между Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и четири български банки по линия на Националния план за възстановяване и развитие (НПВУ).

По думите на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева чрез гаранциите по новата финансираща програма на Европейската инвестиционна банка и ЕИФ не само ще се насърчат инвестициите за действия в областта на климата, но и ще се укрепят устойчивостта и конкурентоспособността на българския бизнес.

„Започваме 2024 година с много сериозна подкрепа на пазара за малкия и среден бизнес в страната, с цел компаниите да се модернизират и разраснат дейността си, както и да бъдат подкрепени в прехода си към едно по-зелено бъдеще", посочи Теодор Радонов, ръководител на представителството на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България при откриването на церемонията по подписването на гаранционните споразумения.

Европейското финансиране е за зелен преход и устойчив растеж на малките и средни предприятия у нас. В рамките на Гаранцията за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (в размер на 150 млн. лв.) банките ще предоставят заеми при преференциални условия на малки и средни предприятия, за да подпомогнат укрепването на тяхната устойчивост и повишаване на тяхната производителност на фона на икономическа несигурност.

Вторият финансов инструмент е Гаранцията за устойчивост (също в размер на 150 млн. лв.). Той ще бъде насочен към инвестиции в действия по климата, енергийна ефективност и възобновяема енергия от малки и средни компании и жилищни асоциации в подкрепа на прехода към зелена икономика.

Преди време МИР възложи на ЕИФ изпълнението на финансовите инструменти от Националния план за възстановяване и устойчивост в размер на 660 млн. лв., като подписа споразумения за управление на дялови и дългови инвестиции през декември 2022 г. От ноември се предоставя финансиране чрез Капиталов фонд за възстановяване и развитие, който ще подкрепи българския бизнес с 360 млн. лв. за иновации и инфраструктура.

„Благодарение на отличното сътрудничество с българските власти и банките, които са наши партньори в страната, ЕИФ успя в рекордно кратки срокове да даде старт на реалното финансиране от тези гаранционни инструменти. С днешните споразумения ще се предостави възможност на малките и средните предприятия да разширят и модернизират своята дейност и да дадат своя принос за постигане на едно по-зелено бъдеще“, коментира директорът „Финансови програми“ на ЕИФ Винсент Ван Стинсел.

Представителите на банките – ОББ, УниКредит Булбанк, Пощенска Банка и ПроКредит Банк, България, подписаха първите гаранционни споразумение и всеки от тях напомни за дългогодишното си партньорство с ЕИФ.

Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка, отбеляза, че от 2016 г. банката е един от стратегическите партньори на ЕИФ в подкрепа на зелените технологии за малък и среден бизнес.

Камелия Минева, изпълнителен директор на ПроКредит Банк, България, акцентира на помощта, която финансовата институция оказва на българските предприятия с експертиза и гъвкави решения, за да излязат на международния пазар, като оставят по-добър отпечатък на околната среда.

Подписаното споразумение с ЕИФ е 25-то за ОББ, като партньорството на банката с ЕИБ е 17-годишно, а с ЕИФ – от 12 години, каза Десислава Симеонова, изпълнителен директор на ОББ.

„Чрез предоставянето на кредитни гаранции ние ще помогнем на предприемачите да получат необходимото финансиране за своите проекти и да развият своите бизнеси. Това е важно не само за нашите клиенти, но и за цялата икономика на страната, като се подкрепя устойчивия растеж и се създават нови работни места“, посочи Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Сред официалните лица на церемонията по подписването на гаранционните споразумения бяха Христо Стоянов, представител на ЕИФ в България, и Марина Кирова, съветник "Икономическо управление Европейски семестър" към Представителството на Европейската комисия в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още