IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"УниКредит Булбанк" и ЕИБ подписаха първа по рода си кредитна гаранция за България

Продуктът улеснява достъпа до кредити за малки и средни предприятия, каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова

12:30 | 17.10.22 г.
(Отляво надясно) Септимиу Постелнику, Главен оперативен директор на "УниКредит Булбанк", Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк", Лиляна Павлова, Вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка, Георги Стоев, Ръководител секюритизации за Северна Европа и ЦИЕ на Европейски инвестиционен фонд.
(Отляво надясно) Септимиу Постелнику, Главен оперативен директор на "УниКредит Булбанк", Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк", Лиляна Павлова, Вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка, Георги Стоев, Ръководител секюритизации за Северна Европа и ЦИЕ на Европейски инвестиционен фонд.

Първо по рода си за България и за региона на Централна и Югоизточна Европа споразумение бе подписано днес между "УниКредит Булбанк" и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по време на тържествена церемония.

"Това е първо по рода си, първо за България и за групата на "УниКредит Булбанк" в региона споразумение за секюритизация на кредити за малки и средни предприятия", каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

"Не беше лесно, тъй като имаше доста специфични изисквания и усложнения за сделката", допълни Павлова.

Със споразумението се дава по-улеснен достъп на малките и средните предприятия до кредитиране, при по-добри условия и по-ниски лихви. "Това е една сериозна и добра възможност за банковия сектор в България. Вярвам, че е и ясен сигнал, че групата на ЕИБ, заедно с нашия Европейски инвестиционен фонд (ЕИФ), отделяме специално внимание и фокус в подкрепа на малките и средните предприятия. Основната ни задача е чрез тази сделка да улесним достъпа до финансиране за тези предприятия, да освободим капитал и възможност за банката да подкрепи нови операции и проекти на тези фирми в размер над 630 млн. евро", каза още Павлова.

Мнението ѝ бе споделено от главния изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Цветанка Минчева, според която със сделката се дават по-добри възможности за българския бизнес.

"Радваме се, че можем да осигурим тази подкрепа за малкия и среден бизнес в България в този момент, когато пред тях има изключително много предизвикателства в средата - геополитическата обстановка, повишаващите се лихви на финансовите пазари", каза Минчева.

Тя обясни, че от продукта ще може да се възползват предприятия от различни сектори, както и с различни цели - например осъществяване на нови инвестиционни намерения или развитие на бизнеса. Главният изпълнителен директор на търговската банка каза още, че чрез сделката българските предприятия ще получат допълнителен достъп до от 630 млн. евро до 1,2 млрд. лв. при по-облекчени и изгодни условия спрямо стандарните на конкурентния пазар в България.

Георги Стоев, ръководител и секюритизация за Северна Европа и ЦИЕ в ЕИФ, определи сделката като успех не само за "УниКредит", но и за банковия сектор в България. "Мисля, че поставяме прецедент. Показваме, че този тип инструменти, типични за Западна Европа, не се срещат само в западноевропейските финансови институции", каза Стоев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още