IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 360 млн. лв. Европейският инвестиционен фонд ще подкрепи българския бизнес

Ще се прилагат три капиталови инструмента в сферите на иновациите, растежа и климатичната неутралност и цифровата трансформация, посочи Александър Пулев

18:28 | 06.12.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

След подписано споразумение с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) финансов ресурс от 360 млн. лева под формата на дялови инструменти ще подкрепи българските предприемачи. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на церемония по връчване на наградите "Банкер на годината".

Българският бизнес получава средствата, след като Министерският съвет одобри проекта на споразумение между правителството и ЕИФ за 180 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Чрез документа ще се прилагат три капиталови инструмента в сферите на иновациите, растежа и климатичната неутралност и цифровата трансформация. Министърът на иновациите и растежа подписа споразумението с ЕИФ, като правителството се ангажира да спазва правилата за държавна помощ и задълженията, които България пое по Плана за възстановяване и устойчивост.

Александър Пулев напомни, че при съвместната работа с вицепремиера Пеканов и други ресорни министри вече са осигурени над 14 млрд. лева европейски средства по осем одобрени програми от ЕС.

Investor.bg припомня, че късно снощи Европейската комисия одобри и деветата европейска програма за България в размер на още 2,14 млрд. лева – „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (2021-2027), чийто управляващ орган е в Главната дирекция ЕФК към Министерството на иновациите и растежа. Така одобрените средства от ЕК в рамките на мандата на служебния кабинет стават над 16 млрд. лева по девет програми.

МИР вече има одобрени от Европейската комисия две програми за новия програмен период с общ бюджет 5 млрд. лева.

„По новоодобрената програма за конкурентоспособност (ПКИП), с бюджет от 3 млрд. лева сме на път да подпишем споразумение с Фонда на фондовете. По него 1,2 млрд. лв. свеж ресурс ще влезе във Фонда и ще си партнираме с банки и финансови институции чрез дългови и дялови инструменти в подкрепа на малките и средни предприятия и предприемаческата екосистема“, заяви Пулев. Подписването на споразумението е ключово условие за второто плащане по Плана за възстановяване устойчивост.

По думите на министъра Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи, а интересът на фирмите е много голям. Пулев подчерта, че вече е получено одобрение от Европейската комисия за първото плащане по плана, което е в размер на около 2,7 млрд. лева безвъзмездни средства. Той обясни, че само по линия на Министерството на иновациите и растежа по него ще бъдат отворени общо четири процедури за българския бизнес за близо 600 млн. лева.

Министърът съобщи, че по вече отворените мерки от август досега са подадени над 7 хиляди проекта. „Предстои да си взаимодействаме с банковата сфера и финансовите институции, за да канализираме по най-чистия и прозрачен начин тези одобрени средства към бизнеса и малките и средни предприятия“, добави Александър Пулев.

Министърът на иновациите и растежа поясни, че в Българската банка за развитие вече има нов подход на директни разговори с работодателски и браншови организации, ключови сектори като туризма и селското стопанство, общини, Българската фондова борса и банкови партньори, за да може ББР да заработи в изпълнение на мандата си да подкрепя малките и средни предприятия и да регулира регионалните дисбаланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още