IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето проекти по Плана за възстановяване отпадат заради слаба екологична обосновка

Защо екологичните европейски изисквания затрудниха българските компании, коментира Димитър Конев, управител на "Новек"

18:02 | 30.11.22 г.

Голяма част от компаниите, подали проекти по първата част на Националния план за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация, са били дисквалифицирани, защото не са успели да обяснят как защитават околната среда. Между 60% и 70% от тях не са обосновали добре по какъв начин спазват принципа за ненанасяне на значителни екологични вреди, което е основен принцип на Плана. Това обясни в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Конев, управител на консултантската компания "Новек".

Според него кандидатстването на парче с един проект не е добра стратегия за компаниите. „Фирмите трябва да се стремят да имат проекти по всички възможни програми, за да могат настина да станат устойчиви“, съветва консултантът.

По думите му те трябва много внимателно да четат насоките с въпроси и отговори при подготовката на своите проекти, за да не бъдат отхвърлени. Конев посочи, че фирмите нямат право да поправят проектите си, заради които са дисквалифицирани, но потвърди, че те са засегнати само по първата част на Плана за технологична модернизация, а ще има още четири части, по които може да се кандидатства.

„По замисъла на Плана фирмите в България и цяла Европа трябва да се възстановят от Covid кризата, като станат устойчиви на новите предизвикателства, което включва поемането на ангажименти като действия за справяне с климатичните промени, напомни Конев. – Всяка една машина, всяка инвестиция в предприятието трябва да бъде съобразена и обоснована по този начин – както искаме да бъдат дигитализирани, така искаме да сме сигурни, че машините няма да вредят на околната среда“.

Според консултанта критериите за оценка на проектите са "повече от ясни", като с особено внимание се следи какви са поетите ангажименти и как ще се изпълняват. Той уточни, че при проектите за технологична модернизация експертите следят колко добре фирмите управляват ресурсите и колко са печеливши. "При проектите за повишаване на информационни и комуникационни технологии големината на маржа на печалба няма да носи повече точки“, каза Конев.

Управителят на консултантската компания "Новек" съобщи, че има силен интерес към Плана за възстановяване и устойчивост – 4 хиляди компании са кандидатствали по първата част, а близо 6 хиляди по втората. Докато програмата за техническа модернизация е само за производствени предприятия, останалите четири части от Плана обхващат на практика целия бизнес в България.

Как се получават добри проекти? Само от обосновката ли зависи качеството на проектите? По какъв начин фирмите приемат изискванията, свързани с околната среда и биоразнообразието? Какви са предизвикателствата пред консултантските фирми по Националния план за възстановяване и устойчивост? Какви изводи могат да се направят от предходната програма за конкурентоспособност?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още