IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще участва ли България като дестинация при пренастройване на глобалните вериги на доставки?

Сложната политическа обстановка у нас помага, а не пречи на бизнеса, твърди доц. Радко Радев от УНСС

22:55 | 22.11.22 г. 1

Промяната в глобалните вериги на доставките е благоприятно за икономиката на България и страната ни е добра дестинация за пренастройване на тези вериги. Това каза в предаването „Бизнес старт ” на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Радко Радев, заместник декан на факултет „Бизнес” в УНСС и директор на Научноизследователски център за развитие на бизнес компетентности "Иновации и конкурентоспособност (u2b)".

Според него българският бизнес вече променя бизнес моделите.

„Пречките за стартиране на бизнес у нас са свързани с наличието на институционални и административни бариери, но въпреки това предприемаческата екосистема в България се изгражда много добре. Предприемаческата култура тук е добре развита, има достатъчно фондове, които финансират стартирането на бизнес и в това отношение България се развива добре“, смята ученият.

Що се отнася до мястото на българския бизнес в зелените политики на Европа, той съобщи, че много социално отговорни компании са започнали да въвеждат мерки за декарбонизация много преди това да бъде нормативно регламентирано. „С формиране на потребителска култура и ориентация към подобен тип продукти нещата ще си дойдат на мястото”, очаква доц. Радев.

 

Той потвърди, че предприятията с прогресивно мислене вграждат зелените политики в своите бизнес модели – инвестират в енергоспестяващи технологии, в собствени соларни паркове, в продукти, които позволяват рециклиране, във възпитаване на потребителите за консумиране на подобен тип продукти.

„Предприемачите дори изпреварват в много отношения това, което се изисква от тях”, смята доц. Радев.

Той обаче е на мнение, че „бизнесът не присъства пряко и много осезаемо в Плана за възстановяване и устойчивост“, както и че мерките за него са твърде малко.

Какво спъва идването на инвеститори в нашата страна? Защо образователната система на България не подготвя достатъчно добри кадри  за специализацията на икономиката? В кои сектори държавата има потенциал да развие индустрия с висока добавена стойност? Какви са изводите от форума „Бизнесът в 21 век”, който се проведе в УНСС и защо Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде променен? Как трябва да се изчислява зеленият преход? Какво влияние оказа Covid-19 върху фирмите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Магазин се отваря на кьоше траки славяни еврей.Мони Паси , Лорер ,Лавров ,Митрофанова,Ахелой 20 август 917
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още