IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде зелена светлина за първото плащане по Плана за възстановяване

Второто плащане по този механизъм не е обвързано със затварянето на въглищни централи, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов

14:03 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) одобри първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 2,7 млрд. лева, съобщи по време на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той уточни, че плащането трябва да бъде одобрено и от Икономическия и финансов комитет, но не очаква да има проблеми, тъй като това би било прецедент.

Пеканов призова властите да се съсредоточат към второто плащане, тъй като смисълът на ангажиментите е не да се получат средствата, а да направят икономиката по-устойчива пред предизвикателствата. Повечето необходими законодателни промени по второто плащане са вече внесени в Народното събрание. Още се очакват изменения в Закона за енергетиката, включително и включване на темата за енергийната бедност.

Пеканов беше категоричен, че второто плащане не е обвързано със спирането на въглищните централи. Той припомни, че в Плана за възстановяване действително е предвидено намаляване на вредните емисии от ТЕЦ-овете с 40% до 2026 година, но няма изготвен механизъм за това. Вицепремиерът посочи, че темата за енергетиката е много чувствителна за цяла Европа.

Парите от първия транш се очакват до няколко седмици, след като се получи одобрението от всички държави. Те ще бъдат насочени към МРРБ, Министерството на транспорта, Министерството на образованието и други мерки за иновации.

Атанас Пеканов коментира, че има резон да се кандидатства не само за грантовете, но и за кредитирането по Плана за възстановяване, но в правителството не са дискутирали този въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още