IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Кабинетът не планира промени в Плана за възстановяване и устойчивост

При забавяне на законите по плана ще се наложи стартиране на инвестиционни проекти преди промените, каза вицепремиерът

12:06 | 04.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет има ограничени правомощия и кратки управленски срокове и не може да прави резки промени по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в рамките на парламентарния блиц контрол.

Пеканов отговори на въпрос на ГЕРБ дали се предвижда да се обсъдят допълнително с Европейската комисия включените, по думите им, "на тъмно" проекти, свързани с доставката на батерии и геотермалната енергия.

"Към момента не се вижда вариант, в който за няколко седмици да правим каквито и да било промени", заяви вицепремиерът и допълни, че това са дълги преговори със службите на ЕК.

Атанас Пеканов уточни, че ако има забавяне на приемане на законодателство по Плана, ще се наложи стартиране на инвестиционни проекти, преди законодателните промени да са направени.

Вицепремиерът призова депутатите да разгледат и приемат всички закони, които касаят Плана за възстановяване. Най-добрият вариант е реформите да бъдат приети и приложени, а след това да направим инвестиционните проекти, посочи той, цитиран от БТА.

„Апелирам към вас всички закони, които се отнасят до Плана за възстановяване и устойчивост, да бъдат разгледани от парламента. Не мога да кажа колко бързо ще бъдат приети, но ако някои от тях се забавят, ще се наложи някои от инвестиционните проекти да започнат, преди тези законодателни промени да бъдат приети“, каза Пеканов.

"Националният план за възстановяване и устойчивост е един комплексен голям документ, който съдържа редица реформи и проекти", каза Пеканов. Той припомни, че документът бе окончателно приет едва през май тази година. В момента е в ход работата по отношение на второто плащане по плана. Сега се намираме в ключовия момент на изпълнение, когато трябва да бъдат финализирани процесите и трябва да наваксаме евентуални изоставания, каза още той. 

По отношение на проектите за енергийната ефективност Пеканов каза, че най-добрият възможен вариант е първо да бъдат приети подобренията в съответните закони като Закона за управление на етажната собственост, който беше одобрен от Министерския съвет и съответно ще бъде входиран в Народното събрание.

„Най-добре би било този закон да бъде приет от парламента и едва след това да започне кандидатстването, така че да се вземат предвид всички промени, направени в Закона за управление на етажната собственост, така че всички проекти за енергийна ефективност да се реализират по най-добрия начин“, заяви Атанас Пеканов.

Вицепремиерът припомни, че финансов ресурс от 14 млрд. лева ще се влее в българската икономика през новия програмен период. Към този ресурс ще се включат и 2,5 млрд. лева национално съфинансиране, стана известно от думите на вицепремиера, отговарящ за европейските средства. 

От парламентарната трибуна Пеканов посочи, че страната ни се намира в началото на изпълнението на оперативните програми, но през последните два месеца служебният кабинет е направил важни стъпки в тази посока и вече са одобрени седем от тях. 

„По редица от тези европейски програми вече започват процедурите. Шест от тях вече са отворени“, уточни още Пеканов. Той обяви, че програмата за наука и иновации предстои да бъде одобрена „до седмици“ от Европейската комисия и посочи, че други европейски държави също се движат с темпове, подобни на тези на страната ни. 

„Програмата за регионите ще бъде изпратена в рамките на ноември. Там също има за изчистване някои казуси. Министерството на регионалното развитие и благоустройството имаше активна работа с Европейската комисия. Ако е имало забавяния, те ще бъдат наваксани“, увери Пеканов. 

Въпросът към вицепремиера беше зададен от Станислав Анастасов, народен представител от парламентарната група на ДПС, който поиска Пеканов да начертае обобщена картина на изпълнението на оперативните програми от новия програмен период.

„Общините имат спешна нужда от този инвестиционен ресурс, така че да направят живота на гражданите малко по-добър“, посочи Анастасов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още