IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри промени в Плана за възстановяване и устойчивост на България

Планът е на обща стойност 5,7 млрд. евро

19:23 | 21.11.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Европейската комисия (ЕК) одобри днес изменения български План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Планът е на стойност 5,7 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), отбелязват от Европейската комисия.

В изменения план България предложи 22 мерки, които да бъдат премахнати, намалени или изменени. Предвижда се 57,5% от средствата да послужат за насърчаване на енергийния преход, а останалите - за цифровизация и за повишаване на икономическата и социалната устойчивост.

Еврокомисията пояснява, че промените са свързани и с изменението на общата сума по българския план, намалена с 600 млн. евро. Искането на България се основава на необходимостта да се вземе предвид преразглеждането в низходяща посока на максималния размер на безвъзмездните средства по МВУ, от 6,3 млрд. евро на 5,7 млрд. евро, посочва се в съобщението.

Преразглеждането е част от актуализацията на коефициента на разпределение на безвъзмездните средства по Механизма за възстановяване и устойчивост от юни 2022 г. и отразява сравнително по-добрите икономически резултати на България през 2020 г. и 2021 г. в сравнение с първоначално предвидените. През юни миналата година ЕК предложи общо намаляване на сумите по плана за държавите от ЕС заради подобрената икономическа обстановка, включително в нашата страна.

През декември 2022 г. България получи първо плащане в размер на 1,37 млрд. евро. 

Днешното решение на ЕК подлежи на одобрение от Съвета на ЕС в следващите четири седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още