IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ обмислят да дадат оръжие за Киев от запасите си, Русия разширява пробива при Авдиевка

Зеленски очаква подробности от срещата в Париж при визитата на Еманюел Макрон в Киев в следващите дни

07:40 | 29.02.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В Пентагона обмислят дали да не използват своята последна възможност да подкрепят военно Украйна, отпускайки директно оръжия от своите запаси на стойност 4 млрд. долара, коментират правителствени източници на CNN. В Министерството на отбраната се опитват да избегнат този вариант, защото без помощта, която стои блокирана в Конгреса, тези оръжия няма да бъдат възстановени веднага, а това означава отслабване на боеспособността на американската армия.

В същото време войната в Украйна е в критичен етап, а не се вижда напредък по въпроса за помощта в Конгреса. Все още няма взето решение, но темата, както и други възможности за План Б за Украйна, се обсъждат все по-често, казват източниците на CNN.

Русия увеличава завоеванията след Авдиевка

След падането на Авдиевка руските части продължават своето настъпление, става ясно от публикациите на руските военни кореспонденти. След оттеглянето от Авдиевка - една от най-укрепените позиции в този регион, украинците предадоха позициите си в Ласточкине, Степове и Северне. Сега под окупация вече са Бердичи и Тоненки, както и части от Орливка.

Тази информация обаче не е потвърдена. Според украинските анализатори от DeepState руснаците напредват  в региона, но още няма потвърждение за падането на линията Бердичи - Тоненки. Боевете се водят до Бердичи, а в т.нар. "сива зона" са Тоненки и Орливка. В официално съобщение главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский опроверга съобщенията за окупирането на Бердичи и Тоненки и посочи, че руснаците са изтикани и от Орливка.

Според военните наблюдатели този щурм може да бъде прекратен с достатъчно боеприпаси и дронове. Руснаците използват недостига на снаряди от всякакви калибри, но първата достатъчно голяма партида, ще ограничи действията на руснаците.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 735-я ден от началото на пълномащабната война показва отблъснати 25 руски атаки около Бердичи, Орливка, Тоненке, Первомайске и Невелске в направлението около Авдиевка.

Най-гореща остава обаче ситуацията около Новопавливка (след Маринка), където са отбити 38 атаки край Хеорхивка и Новомихайливка. Трета щурмова бригада, която помогна за изтеглянето на защитниците на Авдиевка, съобщи, че са изгонили руснаците от Краснохоривка (около Маринка) и населеното място отново е в украински ръце.

За трети път в последните 10 дни украинците нанасят удар по струпване на руски войски в тила. Последният е в Донецка област - край Оленивка, където с HIMARS са поразени военни от 155 военноморска бригада, събрани за церемония за награждаване. Преди това са извършени удари срещу казарма край Волноваха и в Подо-Калинивка (Херсонска област).

Като цяло през изминалото денонощие има 99 директни бойни сблъсъка, а под обстрел са повече от 120 населени места и позиции около фронтовата линия.

Войски на НАТО в Украйна

Украйна ще приветства инициативите на световните лидери, насочени към укрепване на украинската армия на бойното поле и стабилността на страната в борбата срещу агресора Русия, каза президентът Володимир Зеленски на въпрос относно резултатите от срещата в Париж в началото на седмицата в брифинг след срещата на върха "Украйна - Югоизточна Европа", провела се в Тирана.

В понеделник (26 февруари) френският президент Еманюел Макрон разтърси съюзниците с коментар, че не бива да се изключва изпращането и на войски в Украйна.

В Тирана Зеленски припомни, че преди дни е имал среща с Макрон, който го е уверил, че ще обсъдят "нови идеи за укрепване на Украйна" и ще му представи резултатите от разговорите при предстоящата си визита в Киев в средата на март. В срещата им в Париж преди Мюнхенската конференция за сигурност двамата са обсъждали основно споделяне на разузнавателна информация, съвместно производство на оръжия, доставки на дронове и други "технически неща".

"Цинично и абсурдно" е предположението, че предавайки своята територия и хората, живеещи там, Украйна ще сложи край на войната, коментира след форума албанският премиер Еди Рама. Той допълни, че спирането на военната помощ също няма да спре руснаците. "Украйна заслужава да бъде подкрепена по всички възможни начини, за да устои", каза Рама и посочи, че войната ще свърши със справедлив мир по формулата на Володимир Зеленски.

По време на брифинга Рама показа карта на Монголската империя под управлението на Чингиз хан, в чийто състав попада голяма част от днешна Русия. Ако изграждаме международните отношения на базата на миналото и стари карти, то войната никога няма да приключи, допълни още той.

Русия се учи от грешките си, които направи в Украйна, предупреди Володимир Зеленски. Според него под заплаха от руска агресия са по-малки държави - Прибалтийските  държави, Молдова, Балканския полуостров.

В рамките на форума Зеленски проведе двустранни срещи с лидерите на Западните Балкани, включително и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Руският президент Владимир Путин ще направи годишното си обръщение към Думата

Владимир Путин ще направи годишното си обръщение към Думата, като няма предварителна информация за темите, които ще засегне. Опасенията на анализаторите са, че може да направи изявление за Приднестровието, което вчера поиска защита от Москва.

Институтът за изучаване на войната (ISW) разработи няколко сценария за ситуацията, сочейки, че най-лошият възможен е Русия да анексира самообявилия се за независим регион, а най-вероятният - Москва да продължи хибридните си атаки срещу Молдова до президентските избори, насрочени за ноември 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 27
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 "руснаците започват да загряват." хахахах.. това отдавна не го бях чувал :D:D !айде беее, вече две години загряват, направо изгореха... а разходката е видяхме от 3 дена до Киев и седмица до Лисабон, стана трета година едва певзехме 5 села и 10 ниви..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 месеца
*В понеделник (26 февруари) френският президент Еманюел Макрон разтърси съюзниците с коментар, че не бива да се изключва изпращането и на войски в Украйна.* - И войски ще изпратят. Всичка, което до сега нямаше да изпращат, вече изпратиха, или го подготвят за изпращане. Щом вече се заговори, и войски ще изпратят.. Няма да ни лишат от шанса за поредна разходка на руски войски из Европа. Войната набира обороти и руснаците започват да загряват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 12
andy
преди 4 месеца
"САЩ обмислят да дадат оръжие за Киев от запасите си" БРАВО на ВЕЛИКАТА демокрация! Демокрация се налага само с оръжие!!!"Войски на НАТО в Украйна" Натискайте, натискайте, малко остана. Още един напън и новата световна започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още