IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако изборите не са две в едно, да са през две седмици, призова шефът на "Сиела Норма"

Флашките за машинния вот вече не са много надеждни, посочи Веселин Тодоров

11:26 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров смята, че ще бъде най-добре парламентарните и европейските избори да бъдат разделени от две седмици, ако не се проведат заедно. Той подчерта, че ако бъдат насрочени за две последователни седмици, то тогава фирмата, която обезпечава машинното гласуване, ще се затрудни с организацията.

"Ако парламентарните и европейските избори не са 2 в 1 и бъдат насрочени за две последователни седмици, ще бъде доста трудно", предупреди пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" - фирмата, която обезпечава машинното гласуване.

Той подчерта, че от фирмата винаги са пледирали изборите да са през две седмици. "Винаги сме пледирали изборите да са през две седмици, но не се чува това. Ще се справим, но ще е доста напрегнато", заяви той за зареждането на новите бюлетини между понеделник след първия вот и петък, когато машините трябва да бъдат върнати обратно за следващото гласуване.

Според Тодоров най-добрият вариант е двете дати за избори да бъдат 9 и 23 юни.

Тодоров не изключва Централната избирателна комисия да възложи на фирмата допълнителна софтуерна работа, например върху допълнителен екран, който да улесни комуникацията с избирателя.

По думите му най-старите флашки са отпреди пет години - първите по-масови избори с машини, а останалите са на около три години и половина. "Започва да минава гаранционният срок и нормалният срок, след който този тип памети започват вече да не са много надеждни. За целите на машинното гласуване те трябва да са в много добро състояние", подчерта той.

По негови думи ЦИК подготвя осигуряването на нови флашпамет устройства, има запитване към производителя. Става въпрос за 24-25 хил. флашпамет устройства, ако такива се закупят за всички машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още