IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борел: Имаме стотици системи Patriot и не даваме седемте, за които Украйна отчаяно моли

След дроновете и балистичните ракети Русия вече обстрелва Харков с авиобомби, създадени да нанасят максимални щети

21:05 | 10.04.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От около месец Украйна активно работи със своите съюзници, за да си осигури още средства за ПВО и основно американските Patriot, които показват своята ефективност при унищожаването на руските ракети. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел коментира по време на форум в Брюксел, че Западът може да помогне много в този процес.

"У съюзниците има повече от 100 системи, а не можем да предоставим седемте, за които украинците така отчаяно се молят", каза той, цитиран от дипломатическата служба на ЕС.

Според него не е нужно да се търсят милиарди за възстановяването на Украйна, след като разрушенията могат да бъдат спрени от системите за ПВО, които са налични у съюзниците.

Украйна не иска много - по-малко от десетина системи за ПВО и достатъчен брой самолети, които да защитят населените места от ударите на Русия, каза от своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на дискусия на Делфийския икономически форум в Атина. Той обясни, че Москва има нова тактика и след балистичните бомби и дронове, вече обстрелва Харков с авиационни бомби. "Това са бомби, създадени да нанасят максимални щети", поясни той и допълни, че 1/4 от града вече е разрушен.

Поразени са жилищни и индустриални сгради, детски градини, училища и т.н. Градът е само на 40 км от руската граница и преди седмица енергийната система беше срината напълно след като руските удари унищожиха производствените енергийни мощности. "Представете си, град от 1 млн. жители без осветление, без мобилни комуникации и в големи части - и без водоснабдяване", каза още Зеленски.

Сега електроснабдяването на Харков е възстановено, допълни той.

За да защити градовете си Украйна се нуждае и от артилерия, за да изтласка фронтовата линия до границата с Русия, категоричен беше още украинският президент. Той заяви по време на онлайн дискусията, че оръжия или боеприпаси, включително и снаряди, не са използвани за удари по територията на Русия. Операциите на Украйна в Русия са единствено по военни цели и енергийни съоръжения.

Зеленски призова за максимален натиск срещу руския президент Владимир Путин, за да не може той да разкрие своя военен потенциал - санкции и изземване на имуществото. "Всичко това е напълно реалистично и зависи само от политическата воля на партньорите", категоричен е украинският президент и уточни, че забавянето на тези решения коства човешки животи.

Много е трудно да се удържа натискът на руските военни, а още по-трудно е да се отвоюва завладяната територия и на Украйна е нужна подкрепата на своите съюзници, посочи Зеленски. Той отбеляза, че съюзниците трябва да бъдат обединени, да не бъдат търсени начини да се заобикалят санкции или да се включи Русия в проекти, замразени в първите дни на войната. Ако това се случи, то и Украйна стъпка по стъпка ще губи територия, на която живеят хора, а може и стъпка по стъпка да загуби войната.

Украйна е покацала, че може да спре руснаците, ако има достатъчно средства за това и отбеляза създаването на зърнения коридор в Черно море, както и унищожаването на 30% от Черноморския флот без да има свой боен флот.

Украинският президент предупреди, че сега в Русия тече кампания за всяване на ненавист към Запада - към САЩ и към Европа. При такава изолация не може да се очаква обществото да се обърне към демократичните ценности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 седмици
Борел да не би да е по съвместителство военен министер? Във всеки случай трудно е да се приеме дори за начинаещ дипломат-чирак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 18
khao
преди 2 седмици
До: 0pk Другаря песъков е на друго мнение... сега него ли да слушам като официално лице или някакъв проооституиращ на гарата жител на максуда???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 7
0pk
преди 2 седмици
До: khao еми не водят - е ти сам каза че е СВО. А представи си ако водеха. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 22
khao
преди 2 седмици
До: vasp хич, те и война в Украйна не водят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 41
zelka007
преди 2 седмици
До: vasp ... да ве , рашuбозуците баш там бомбят , щото НАТОвските генерали основно там се спотайват - детски градини , училища , болници , жилищни квартали ползват за явочни квартири за да координират лабораториите за биологическо оружие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
RoyBatty
преди 2 седмици
От информацията в статията се разбира, че вече няма доверие и вече няма единен "отбор" , а и "отпор". А за да се стигне до тук си има причини - неизпълнени обещания. В такава "връзка" без доверие промените са неизбежни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 31
vasp
преди 3 седмици
Руснаците не бомбардират детски градини , жилищни райони и училища .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още