IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Patriot има алтернативи, но за Украйна е почти невъзможно да ги получи

Помощта за Украйна в американския Конгрес става още по-неясна и несигурна

07:56 | 08.04.24 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна се нуждае от 25 системи Patriot за пълната защита на своето въздушно пространство, коментира в интервю през уикенда президентът на Украйна Володимир Зеленски. Властите в Киев в момента активно преговарят със съюзниците за системи за противовъздушна защита, като страната спешно се нуждае от 5-7 такива системи, за да може да защити южните територии и да укрепи позициите си на фронтовата линия.

Системите Patriot имат алтернативи - например европейската SAMP/T, която се разработва от Eurosam. Украйна получи един комплекс през лятото на 2023 година, сочи информацията на Defence Express. Проблемът е малкият брой от тези системи, които са произведени до момента.

Но много по-мощна и от двете системи е израелската "Прашката на Давид" (David's Sling). По спецификацията от производителите минималният обхват за прихващане на балистични цели е 40 км, а обхватът за поразяване на аеродинамични цели е 300 км. Това е почти два пъти по-далечно разстояние от Patriot (160 км), а обхватът за прихващане на балистични ракети на американската система е 60 км. Нещо повече - израелската разработка е почти три пъти по-евтина (към 317 млн. долара, ако се съди по последните договори за покупка, сключени с Финландия), цената на ракетите е само 20% от тази за Patriot, според признанията на американското Министерство на отбраната.

Производството на "Прашката на Давид" е напълно законспирирано.

Покупката на тази система от Украйна обаче ще е по-трудно и от намирането на Patriot, коментира още Defence Express - Израел не доставя смъртоносни оръжия на Украйна и блокира реекспорта им. Причината е, че страната не иска да се конфронтира с Русия заради войната в Сирия. Досега Израел е доставил средства за електронна борба с дронове на Киев, които не могат да бъдат използвани за нападение. Това се случи в началото на 2023 година и според израелски военни анализатори основната причина е да бъде тествана ефективността на оръжието срещу иранските дронове.

Украйна има нужда от усилване на ПВО в Харков, който от началото на годината е почти под непрекъснат ракетен обстрел. Заради близкото разстояние изстреляните балистични ракети от Белгородска територия пристигат за броени минути в града и реално украинските ВВС нямат време за реакция.

Помощта за Украйна в Конгреса на САЩ става все по-неясна

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън се подготвя да покаже своя вариант за помощ за Украйна, Израел и Тайван, но гласуването за него става все по-сложно и неясно, пише The Wall Street Journal. Сенатът (горната камара на Конгреса) одобри вариант на военна помощ за трите страни в размер на 95 млрд. долара, от които основната част - към 60 млрд. долара за Украйна.

Пакетът беше одобрен с голямо мнозинство, като за него гласуваха и републиканци, и демократи. Председателят на Камарата обаче отказа да постави на гласуване същите текстове и обеща подкрепа, но след известни редакции. На този етап никой още не е видял предложенията, но според медийни публикации става въпрос част от средствата да бъдат отпуснати не под формата на помощ, а като заем. Частично потвърждение на това даде украинския президент Володимир Зеленски, който в интервю през уикенда коментира, че представители на Конгреса при една от визитите си в Украйна, които зачестиха през последния месец, са го питали дали е съгласен Украйна да получи заем.

Зеленски потвърди, че Киев е съгласен на това, стига то да включва в себе си най-важното условие - Украйна да получи оръжие. "Ние ще се съгласим на какъвто и да е вариант. Дори ако ни предложат заем сега или безвъзмездна помощ след година, ще искаме пакета сега. Тук не е въпрос на никакъв избор - искаме да живеем и да победим", коментира той пред обединената новинарска емисия на Украйна.

Сега помощта за Украйна може да се окаже под въпрос заради нежелание на демократите да гласуват помощ за Израел на фона на развитието на военните действия там. Има вероятност Джонсън да предложи разделянето на пакета, допълва още WSJ.

На 7 април пред посланиците на инициативата United 24 Зеленски коментира, че без помощта от САЩ Украйна ще загуби войната и помоли за съдействие за подкрепа на страната.

Украйна няма нужните боеприпаси за настъпление, а само за защита на позициите си, но без помощта на САЩ дори и това ще бъде много трудно, коментира още украинският президент. Страната още не е получила снаряди по чешката инициатива, макар че средствата за покупките бяха бързо събрани. Естония също съобщи преди ден, че може да осигури още снаряди за Украйна от трети страни, стига да има средства за покупката им.

Директорът на МААЕ съобщи за три директни удара по реактор в Запорожката АЕЦ

Има три директни удара по VІ реактор на Запорожката АЕЦ, съобщи в социалната мрежа Х (Twitter) директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси. Той уточнява, че това се случва за първи път от ноември 2022 година, когато агенцията изпрати свои експерти на територията на централата.

Директорът на МААЕ обаче не споменава, че ударите са причинени от дронове, за каквато атака по-рано съобщи самата агенция, нито коментира откъде идва атаката срещу Запорожката АЕЦ.

"Решително призовавам всички военни, които взимат решения, да се въздържат от всякакви действия, нарушаващи основните принципи на защита на ядрените обекти", отбелязва още Гроси и допълва, че никой не би имал изгода от инцидент в най-голямата ядрена централа в Европа.

В последните седмици Запорожката АЕЦ отново се оказа в центъра на бойните действия  - на няколко пъти захранващи кабели бяха прекъсвани, а от украинския оператор на атомните електроцентрали "Енергоатом" предупредиха, че може да се стигне до вариант "Фукушима". Русия извърши най-масовата си атака по украинската енергийна система на 22 март.

При ударите с дронове няма радиационно замърсяване и нарушение на ядрената безопасност, но това е сериозна заплаха за сигурността на централата, отчитат още от МААЕ.

Запорожката АЕЦ е под окупацията на Русия от март 2022 г. В първите месеци на войната Русия се опита да я "изключи" от украинската електропреносна мрежа и да използва произведената електроенергия за захранването на окупираните южни теротирии. Тогава бяха прекъснати почти всички връзки - общо четири 750-киловолтови и шест 330-киловолтови кабела. Русия не успя да превключи централата към своята мрежа и сега тя не работи и е свързана с украинската мрежа, но само с една 750-киловолтова и една резервна 330-киловолтова линия (до близкия ТЕЦ), които осигуряват нужната електроенергия за охлаждане на реакторите.

Русия засилва натиска си към Часов Яр

За засилване на натиска към Часов Яр говори сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 774-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. В направлението към Бахмут са отблъснати 31 атаки - около населените места Билохоривка, Часов Яр, Спирне, Федоривка, Роздоловка, Веселе, Бохданивка, Иванивка, Клещиевка и Андриевка. Руски военни кореспонденти съобщават, че руските части опитват да подобрят позициите си, използвайки активно бойна авиация. Украинските части контраатакуват и опитват да ограничат движението на руснаците. Засега по-високите и по-добри от стратегическа гледна точка позиции около Часов Яр остават в ръцете на Украйна, допълват още руските кореспонденти.

В направлението Новопавливка ВСУ удържат позициите си в Краснохоривка, Победа и Новомихайливка, където са отбити 22 атаки. В направлението Авдиевка ожесточени са боевете около Бердичи, където украинците удържат позициите си, както и Семенивка, където боевете се водят в централните части на населеното място. ВСУ съобщават още за отблъснати 8 атаки около Первомайске и Невелске.

Усилва се руският натиск и по левия бряг на р. Днепър. Видеа показаха нов разстрел на предали се трима украински военни край Кринки. Украинският омбудсман съобщи, че са уведомили ООН и "Червения кръст" за поредния такъв случай. Руски военни наблюдатели съобщават за напредък към Роботине в Запорожка област.

През изминалото денонощие има 76 директни бойни сблъсъка, а повече от 100 населени места са под артилерийски и минометен обстрел. В ранните часове на 8 април Русия обстреля Украйна с 24 дрона, от които 17 бяха унищожени, допълват от ВСУ.

Мъжете с увреждания в Русия се увеличават с рекорден темп

С 30% се увеличават мъжете с увреждания във възрастовата група 31-59 години - от 1,67 млн. души през 2022 година до 2,17 млн. души през 2023 година. Данните са на руския Пенсионен и социален фонд, цитирани от британското военно разузнаване. Според британците този ръст е рекорден и може да има сериозен ефект върху здравните и социалните услуги в Русия, както и допълнително да влоши демографската криза в страната. Вероятно ръстът се дължи на водените военни действия в Украйна, допълват още от разузнаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 седмици
До: 0pk пробвано е многократно... не става! да беше муррр да ти го набия със сила, а то акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
Vayk__
преди 3 седмици
Има..............С- 300 и С-400 буахахахахахххаахахах! Извинявм се и Китайците имат алтернатива, сърбите са оборудвани с такава! Между другото някой знае ли, че патриота покрива 30 градуса от 360 градусовия спектър?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
дрилър
преди 3 седмици
"Мъжете с увреждания в Русия се увеличават с рекорден темп". Руските мъже - най-увредените мъже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 3 седмици
До: khao добре, че ви има вас разбиращете, да обяснявате на таквиз кат мене от нищо не разбиращи - как стоят нещата, че да има на какво да ви се посмеем. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 16
khao
преди 3 седмици
До: 0pk ти па кога си разбирал от нещо ? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 седмици
До: 0pk Защо го питаш като знаеш, че не може да ти отговори на въпроса? Отговора го няма в джжендарските опорки. Най-много пак да почне с фелните гъзовишки ваксърски мантри. Скука до шия и нищо ново, та затуй си мисля че няма смисъл да се комуникира с тази клика. Камо ли да изразиш някакво различно от тяхното мнения - из'сирът ти се до две - ТЕ - знаещите и можещи всичко - богоизбраните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 28
zelka007
преди 3 седмици
ден 774 от тридневната война на opкuте с/у цивилизацията , над 50 БМПта и над 50 артилерий ... напинят , явно пералните и съдомиялните са на приключване в разграбените територии ... всичкото фърчила свалени , или сами си падат ?! вероятно нефелна изработка !! карабли няма !! останаха ли ту95 в обсег от 1000км от Украйна ?! останаха , нарисуваните по пистите на запустелите летища ... :))) ... спорен ден друзя антиваксъре-газовици ... де го паметника ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още