IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия подложи Украйна на масов въздушен обстрел, ударена е най-голямата ВЕЦ в страната

Изстреляни са 88 ракети от различен тип, включително и 7 свърхзвукови "Кинжал"

11:09 | 22.03.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В ранните часове на 22 март Русия извърши най-масовият въздушен обстрел от началото на 2024 година и вторият като брой изстреляни ракети и дронове от началото на пълномащабната война през 2022 година. Най-масовият обстрел засега беше извършен на 29 декември 2023 година, когато бяха използвани общо 158 ракети и дронове.

Атаката и тази сутрин е комбинирана - използвани са 63 дрона и 88 ракети от различен тип. Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна са успели да неутрализират 92 от тях.

Сутринта на 21 март Русия изстреля 31 ракети срещу столицата Киев, като всички от тях бяха свалени. По време на дискусиите в първия ден от срещата на Европейския съвет президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза нуждата от още средства за противовъздушна обрана и боеприпаси за тях.

"Не става въпрос за стотици системи, а за постижима бройка", коментира той, отбелязвайки разрушителните атаки срещу Харков, Одеса, Херсон и други градове на юг, които са под непрекъснат обстрел с ракети, включително и балистични, и дронове в последните месеци.

Сега атаката започна с няколко вълни дронове Shahed 136, изстреляни по южните части на страната. От изстреляните 63 са свалени 55 дрона, съобщават ВВС.

Данните показват още свалени 35 крилати ракети от типа Х-101/Х-555, от изстреляни 40, както и всички (две) управляеми авиационни ракети Х-59. Останалите ракети обаче поразиха целите си, включително и седем свръхзвукови ракети "Кинжал", 12 балистични ракети "Искандер - М" и 22 зенитни ракети С-300 и С-400.

Основната цел на обстрела този път е енергийната система, написа във Facebook министърът на енергетиката Херман Халущенко. Има попадения по генериращи мощности, енергийната мрежа, включително е прекъснато основното захранване на окупираната Запорожка АЕЦ. От "Енергоатом", компанията, която управлява ядрените централи в Украйна, съобщиха, че в момента захранването се извършва чрез резервния кабел към ТЕЦ "Запорожие", който беше отново пуснат едва преди няколко седмици под натиска на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ).

Енергийната компания ДТЕК съобщава за сериозни щети по топлоцентралите, които управлява. На много места е прекъснато електрозахранването, както и водоподаването. След края на атаката вече е започнала работата по възстановяване на мрежата, допълват от енергийния гигант.

Ракета попадна и в стената на най-голямата водна централа в Украйна - ВЕЦ "Днипро". През лятото на 2023 година Русия взриви язовирната стена на "Каховка" и повреди ВЕЦ "Каховка". Тогава реката заля огромни части от Херсонска област, нанасяйки огромни щети и екологични последствия. В момента ситуацията с ВЕЦ "Днипро" е под контрол и засега няма опасност от разлив, уточняват от "Укрхидроенерго".

"Руските ракети не се бавят, както помощта за Украйна. Дроновете не са нерешителни, както са някои политици", написа във Facebook украинският президент Володимир Зеленски след ракетния обстрел.

Той посочи още, че са необходими системи за противовъздушна отбрана Patriot, които да защитят Харков и Запорожката област. "Въздушната отбрана защитава хората, инфраструктурата, домовете и ВЕЦ-овете. Нашите партньори знаят много добре от какво имаме нужда и определено могат да ни подкрепят", заяви още Зеленски.

Полша отново вдигна бойни самолети във връзка с повишената активност на Русия, написаха полските ВВС. Това се случва за втори път за последните 24 часа, след като авиацията беше активизирана заради ударите по Киев на 21 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 21
khao
преди 1 месец
ушанките доказаха че язовирна стена с ракета не може да се бутне така лесно... и резко сами си опровергаха опорките и лъжите от преди година когато твърдяха че не те са взривили коховския язовир... :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 10
divane13
преди 1 месец
няма как иначе! Безразборният обстрел от украинска страна по хора и граждански обекти, намери своя отговор! Както се случва и от началото на войната, украинците наняст удари, за да убиват хора, до като ушанките таргетират инфраструктурни и военни обекти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
0pk
преди 1 месец
Кармата забавя, но не забравя: https://***.youtube.com/watch?v=5uhbGP1fBuE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 месец
Укронацитата могат да свалят само Кинжали. Другите са много бавни за техните ПРО и ПВО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 18
mr. Yoda
преди 1 месец
Да би мирно седяло, не би чудо видяло. (българска народна поговорка, неважаща за украински нацисти)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
Vayk__
преди 1 месец
На снимката се вижда кратер от отломки на свалена (унищожена руска ракета)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още