IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите от замразените руски активи ще се използват за покупка и на оръжия за Украйна

Украйна отново е под масиран обстрел - този път комбиниран с ракети и дронове, прекъсната е основната електроснабдителна линия на Запорожката АЕЦ

07:42 | 22.03.24 г. 5
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Парите, които се трупат от управлението на замразените руски активи, ще бъдат предоставени на Украйна и с тях ще бъдат купувани и оръжия, стана ясно след края на първия ден от срещата на европейските лидери в Брюксел. Идеята има подкрепата на Франция и Германия - двете най-големи европейски икономики.

За неутралните държави Ирландия, Малта и Австрия това е тежко предизвикателство, коментира след срещата австрийският премиер Карл Нехамер, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че страната му би дала одобрение средствата да се ползват за обновяване на Украйна. Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в брифинг след срещата общността има варианти да вземе предвид тези опасения.

Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен първият транш от тази помощ в размер на 1 млрд. евро може да бъде преведен на Украйна до 1 юли. Общо изчисленията на Брюксел сочат, че годишно от управлението на замразените руски активи се трупат между 2,5 млрд. и 3 млрд. евро.

Западните страни задържаха активи на руската централна банка на стойност около 300 млрд. евро след началото на пълномащабната война в Украйна. Основната част от тях са в базираната в Брюксел клирингова къща Euroclear. През 2023 г. печалбата от управлението на активите достигна 4,4 млрд. евро.

"Агресорът трябва да плати най-голямата цена за войната - това съответства и на буквата, и на духа на закона", коментира във видеообръщение към Европейския съвет президентът на Украйна Володомир Зеленски. Той отбеляза, че би било справедливо и печалбите, и замразените руски активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна след края на войната, както и частично за покупката на оръжия.

Европейските лидери ще продължат да работят по предложението за използването на замразените руски средства, става ясно още от заключенията след края на първия ден на срещата. Преди заседанието медийни публикации съобщаваха, че Унгария ще блокира решението и няма да позволи харченето на печалбите от замразените средства за Украйна.

В заключението си след срещата от Европейския съвет признават още нуждата от допълнителни средства за противовъздушна отбрана и муниции за тях, както и укрепването на Черноморския регион.

"Не става въпрос за стотици системи, а за постижима бройка", коментира Зеленски и отбеляза, че Украйна се нуждае от още ПВО за защита на градове като Харков, Одеса, Херсон, които са под непрекъснат обстрел с ракети, включително и балистични, и дронове в последните месеци.

"Трябва да дадем и надеждна защита на набето и над фронтовата линия. Ако Путин загуби битката за украинското небе, той ще загуби и земята", допълни още Зеленски.

ЕС ще укрепи и своята система за отбрана, решиха още лидерите на общността. Те поискаха от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да обмисли начини за отпускане на кредити за отбранителната индустрия. Зеленски покани европейските лидери да произвеждат съвместно дронове в Украйна - страната има достатъчно капацитет, но не и финансови средства за реализацията на плановете, отчете той.

"Не чакайте да видите какво готви Путин за Прибалтийските републики", предупреди още украинският президент.

Украйна отново е под масиран обстрел - този път комбиниран с ракети и дронове

След атаката с 31 ракети срещу столицата Киев вчера (21 март) в сутрешните часове днес има нова масирана атака срещу цялата територия на страната. От ВВС на Украйна съобщават за използвани дронове на няколко вълни към южните части на Украйна в началото на атаката. Обстрелът продължава с различни видове ракети, включително и аеробалистични (вероятно свръхзвукови "Кинжал"), както и балистични ракети, изстреляни от Белгородска област.

Под обстрел са и западните части на Украйна - Лвов и Иванофранковск, става ясно още от публикациите на ВВС в социалните мрежи.

От "Енергоатом", оператора на ядрените централи на Украйна, съобщават за прекъсната основна захранваща линия (750-киловолтова) на Запорожката АЕЦ заради масиран обстрел в региона. Централата сега разчита на резервната линия (330-киловолтова до ТЕЦ "Запорожие"), която беше изградена в последните седмици под натиска на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ). Тази линия беше разрушена от обстрел преди месеци.

Бойните действия стават позиционни в повечето части от фронтовата линия, сочи справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 757-я ден от началото  на пълномащабната война.

Руски военни кореспонденти съобщават за напредък към Иванивске (на запад от Бахмут), превземането на който отваря пътя към Часов Яр. Има непотвърдени данни и за превземане на жп гара край Клещиевка. В района са отбити повече от 15 атаки около Бохданивка, Клищиевка, Андриевка и Иванивске.

В направлението към Авдиевка са облъснати атаки към Бердичи, Семенивка, Тоненке и Первомайске. Най-интензивни са боевете около Новопавливка, където руснаците атакуват под прикритието на военна авиация. Съобщава се за над 25 отблъснати атаки около Новомихайловка, Водяне и Урожайне. Според Министерството на отбраната на Русия под окупация вече е и Тоненке, макар че руски военни кореспонденти не са единодушни какво се случва около населеното място.

През изминалото денонощие е имало 74 директни бойни сблъсъка, сочат данните на ВСУ. Под обстрел са повече от 150 населени места в близост до фронтовата линия.

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

По данни на украинския Център за отбранителни стратегии Русия държи под контрол 98% от територията на Луганска област, но до 70% от териториите на останалите окупирани територии.

Русия започна масово производство на тритонни авиобомби ФАБ-3000

От февруари Русия е започнала масово производство на мощни тритонни авиобомби ФАБ-3000, стана ясно след посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Нижгородска област, за което съобщи Министерството на отбраната. ФАБ-3000 е разработка на СССР.

Русия използва масово авиобомби, чието производство е относително евтино, но употребата им е много ефективна. Те не са особено точни и са с обхват на действие от 60-70 километра, но именно те донесоха победата на Русия в Авдиевка.

Русия върна на дежурство две подводници в Черно море

След близо месец без морски съдове, извършващи бойно дежурство, Русия е върнала две подводници, потенциални носители на осем ракети "Калибър", във водите на Черно море, съобщават Силите за отбрана на Южна Украйна. На 5 март украински морски дронове потопиха военния катер "Сергей Котов" и Русия изтегли корабите си от бойно дежурства в Черно море, а няколко дни по-късно и от Азовско море.

В средата на септември 2023 г. Украйна потопи с крилати ракети (най-вероятно британските Storm Shadow) подводницата "Ростов на Дон", носител на ракети "Калибър", която се намираше край Севастопол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 1 месец
"Това е механизъм, по който Euroclear може да бъде напълно изпразнен", заяви високопоставеният служител на ЕС.По думите му, ако Euroclear остане без капитал, белгийската централна банка ще трябва да отнеме лиценза му, което вероятно ще предизвика глобална финансова криза, тъй като Euroclear държи под попечителство активи за 37 трилиона евро. === https://24chasa.bg/biznes/article/17367508
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 месец
Парите от замразените активи били "ничии", та можело да ги краднат! Това се нарича финансов тероризъм и подлежи на специално отношение. Русия дя спре да се *** с тия шарлатани и да подпука белгийския депозитар Euroclear. При добро желание той може да бъде фалиран, а в него има депозити за десетина трилиона евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още