IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарендра Моди се впуска в битка за трети мандат с началото на изборите в Индия

Гласуването в най-големите избори в света се случват на 7 фази до 1 юни заради сложната логистика

09:30 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Почти 1 млрд. индийци започват да гласуват в петък в избори, които ще продължат повече от 6 седмици и от тях зависи дали премиерът Нарендра Моди ще получи трети петгодишен мандат, за да продължи микса си от икономически и националистически политики, съобщава Bloomberg.

Гласуването в най-големите избори в света се случва на 7 фази до 1 юни заради сложната логистика, свързана с доставянето на бюлетини на всички в огромната държава. Избирателните секции отвориха в 7 ч. сутринта местно време в петък в южния щат Тамил Наду и в още 20 региона.

Партията „Бхаратия Джаната“ (BJP) на Моди залага на популярността на премиера, силата на индийската икономика и проиндуската програма, която резонира с мнозинството в страната. Опозицията – коалиция от партии, водени от Индийски национален конгрес, твърди, че Моди е разрушил демократичните институции в Индия и не е обърнал достатъчно внимание на безработните и бедните.

Резултатите от изборите няма да станат ясни преди 4 юни, когато ще се проведе преброяването на гласовете.

Опашки започнаха да се формират още рано сутринта в петък пред над 185 хил. избирателни кабини, разположени в 102 избирателни района, с които стартира първата фаза. На много места температурите се очаква да надвишат 40 градуса по Целзий, тъй като гореща вълна удря страната. Телевизионните канали и социалните медии показват как политици и кино звезди излизат от секциите, вдигнали показалеца си, оцветен с мастило, за да докажат, че са гласували.

Моди се радва на висок рейтинг в Индия, а BJP цели значителна победа, която да разшири мнозинството ѝ в долната камара на парламента. Управляващата партия иска две трети мнозинство, т.е. 370 места от общо 543, и 400 места заедно с партньорите си. През 2019 г. BJP спечели 303 места.

Изборите се случват в момент на нарастващо значение на Индия на световно ниво. САЩ ухажват Индия, търсейки противотежест на Пекин, а глобални компании от Apple до Tesla търсят начин да засилят присъствието си в страната като част от по-широк тласък за диверсифициране извън Китай.

Моди печели от подобряващата се позиция на страната, както и от стабилния растеж – най-бързият сред големите световни икономики с ниво от над 7%. Подкрепените от BJP социални програми, като раздаването на безплатна храна на бедните и субсидиран газ за готвене, са източник на популярност за премиера.

Моди привлича обаче най-вече с хиндуистката си националистическа програма, с която издига мястото на религията в обществения живот – политика, която опозиционните партии и активисти казват, че разделя обществото и върви срещу светските корени на страната. Основно постижение на Моди бе откриването през януари на хиндуистки храм в северния град Айодхя на мястото на джамия, разрушена от хиндуистки фанатици.

Индусите формират 80% от населението на Индия, а мюсюлманите – около 14%.

Опозиционните партии на Индия се фокусират и върху икономическите приоритети, за да спечелят избирателите. Индийският национален конгрес обеща гарантирани цени на реколтата на земеделците, 3 млн. работни места във федералното правителство и парични помощи за жени.

Опозицията се опитва да се възползва от опасенията около икономиката. Въпреки бурния си растеж икономиката не създава работни места достатъчно бързо за множеството млади хора. Високата инфлация остава проблем, както и разширяващата се разлика между богатите и бедните.

Опозицията обаче се сблъсква с неуспехи, включително дезертьорство към управляващата партия и разследвания и арести на ключови лидери, които според нея са политически мотивирани. BJP отрече твърденията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още