IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посещението на Блинкен в Китай - опит за сближаване на фона на дълбоки разногласия

Посещението на държавния секретар е най-новият контакт на високо равнище между двете страни

14:14 | 24.04.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Omar Havana/Getty Images
Снимка: Omar Havana/Getty Images

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен пристига в сряда в Шанхай на фона на по-стабилни, но и изпълнени с обезсърчителен брой нерешени въпроси по американско-китайски връзки, които застрашават устойчивостта на отношенията между глобалните съперници.

Блинкен ще се срещне с бизнес лидери, преди да се отправи към Пекин за разговори в петък със своя колега – външния министър на Китай Ван И, и за вероятна среща с президента Си Дзинпин. 

Посещението на Блинкен е най-новият контакт на високо равнище между двете страни, който, заедно с работните групи по въпроси от световната търговия до военната комуникация, смекчи публичната ожесточеност, довела двустранните отношения до историческо ниско равнище в началото на миналата година.  

Вашингтон и Пекин обаче не постигнаха голям напредък по отношение на ограничаването на доставките от Китай на химикали, използвани за производството на фентанил, Тайван продължава да е проблемна точка, а напрежението се засилва заради подкрепата на Китай за Русия във войната ѝ в Украйна.

Макар че по време на посещението е малко вероятно да бъде постигнат значителен напредък, и двете страни искат "отворени линии за комуникация, за да се избегнат неловки сценарии", заяви Алфред У, доцент в университета за публични политики "Ли Куан Ю" в Сингапур. 

Блинкен ще настоява Китай да спре своите компании да преоборудват и снабдяват руската отбранителна индустриална база. Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г., само няколко дни след като се договори за партньорство "без граници" с Пекин, и макар че Китай избягва да предоставя оръжия, американски служители предупреждават, че китайските компании изпращат технологии с двойна употреба, които подпомагат военните усилия на Русия.

Без да предоставя подробности, високопоставен служител на Държавния департамент, който даде брифинг за журналисти миналия петък, заяви, че Вашингтон е готов да "предприеме стъпки" срещу китайски компании, които според него вредят на сигурността на САЩ и Европа.

САЩ предварително са обсъдили налагането на санкции на китайски банки заради подкрепата на страната към Русия, но официални представители заявиха пред Ройтерс, че все още няма план за осъществяване на тази мярка. 

Досега Вашингтон не е налагал санкции на големи китайски банки – което дълго време се смяташе от анализаторите за "ядрен" вариант – поради последиците, които това би могло да има за цялата световна икономика и за американско-китайските отношения.

Служител на китайското външно министерство, цитиран вчера от държавната новинарска агенция Синхуа, заяви, че отношенията "показват тенденция на преодоляване на досегашния спад и стабилизиране", откакто американският президент Джо Байдън и Си Дзинпин се срещнаха в Сан Франциско, щата Калифорния, през ноември миналата година. Служителят обаче разкритикува това, което нарече "упоритата стратегия на Вашингтон за сдържане на Китай, както и погрешните му думи и действия за намеса във вътрешните работи на Китай, накърняване на имиджа на Китай и подкопаването на интересите му".

Призив за "сдържаност" по отношение на Тайван

Посещението се случва и на фона на придвижения този уикенд от Конгреса на САЩ законопроект, включващ ново финансиране за Тайван, и по-малко от месец преди новоизбраният президент на самоуправляващия се остров Уилям Лай да встъпи в длъжност, който подобно на предшественичката си Цай Ингвен отхвърля претенциите на Китай към острова. 

Високопоставеният служител на Държавния департамент заяви, че страните трябва да "избягват предприемането на провокативни действия, които могат да засилят напрежението, и да демонстрират сдържаност" преди встъпването в длъжност. "Това ще бъде нашето послание и занапред", добави той.

Опит китайската компания ByteDance да бъде принудена да продаде американските активи на своето приложение TikTok, ако не иска социалната платформа да бъде забранена в САЩ, също набира скорост в Конгреса, което е знак за нарастващия хъс на Вашингтон да се противопостави на Пекин по икономическите въпроси.

Очаква се Блинкен да повдигне въпроса за правата на човека, включително за отношението на Китай към мюсюлманите уйгури в северозападния Синдзян-уйгурски автономен район.

Наскоро други американски официални представители се срещнаха или проведоха телефонни разговори с китайските си колеги като част от по-широките усилия на САЩ да поддържат отворени линиите за комуникация.

По-рано този месец министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън беше на посещение в Пекин, както и в индустриалния център Гуанджоу, а миналата седмица министърът на отбрана Лойд Остин разговаря с китайския си колега за първи път от 18 месеца.

Съветникът на Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан също провежда редовни разговори с Ван И, като според администрацията целта е да се управлява отговорно конкуренцията между двете сили.

Въпреки напрежението има опити за намиране на общи позиции по въпроси като конфликта в Близкия изток.

След предполагаем израелски удар по иранско консулство в Дамаск по-рано този месец Блинкен разговаря с Ван, както и с представители на други държави, които имат връзки с Иран, "за да стане ясно, че ескалацията не е в ничий интерес и че държавите трябва да призоват Иран да не я изостря", заяви говорител на Държавния департамент на 11 април.  

Ван Хуейяо, основател и председател на базирания в Пекин мозъчен тръст "Център за Китай и глобализация", заяви пред Ройтерс, че контактът показва потенциала на двете страни да работят съвместно. "Те продават целия си петрол на Китай", каза Ван за Иран, "така че когато Китай каже: "Добре, просто спрете", те трябва да се замислят".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
До: doba Никой не се умилква на китайците, а Дончо говори каквото рикошира в празната му глава и излезе през устата ... и той е като Буци, днес едно, утре друго! само едно е верно, че са заплаха номер 1 за щатите, въпреки всички руски опорки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 1 седмица
До: khao, поласкам съм, че си запомнил. НО и думите на Дончо не са за пропускане: те(китайците) живеят много дълго твърде добре :) След това същият обяви Китай за заплаха номер 1 за хАмерика и тръгна да им налага санкции . А сега се умилкват около Чайниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
До: doba не си спомняш правилно, защото гледаше дали е запалена камината... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 1 седмица
Доколкото си спомням, на Дончо бяха думите: те(китайците) живеят много дълго твърде добре :) След това същият обяви Китай за заплаха номер 1 за хАмерика и тръгна да им налага санкции. На някаква среща между него и Си последният само се подсмихваше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още