IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия, Ирландия и Испания ще признаят независима Палестинска държава

Стъпката накара Израел да отзове своите посланици в трите държави

14:12 | 22.05.24 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: twitter@gazanotice
Снимка: twitter@gazanotice

Норвегия, Ирландия и Испания обявиха в сряда, че ще признаят независима Палестинска държава на 28 май, заявявайки, че се надяват и други западни държави да последват примера им, съобщава Ройтерс.

Стъпката накара Израел да отзове своите посланици в трите държави.

„В средата на война, с десетки хиляди убити и ранени, ние трябва да запазим живо единственото нещо, което може да осигури безопасен дом както за израелците, така и за палестинците: две държави, които могат да живеят в мир помежду си“, каза норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре на пресконференция.

Испанският му колега Педро Санчес заяви, че този ход е насочен към ускоряване на усилията за прекратяване на огъня във войната на Израел с „Хамас“ в Газа.

„Надяваме се, че нашето признаване и нашите причини ще допринесат за това и други западни държави да последват този път, защото колкото повече сме ние, толкова повече сила ще имаме да наложим прекратяване на огъня, да постигнем освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“, да подновим политическия процес, който може да доведе до мирно споразумение“, каза той в реч пред долната камара на страната.

Израелският външен министър Израел Кац нареди незабавното връщане на израелските посланици в трите страни за консултации и предупреди за по-нататъшни "тежки последствия".

„Изпращам ясно послание днес: Израел няма да бъде безразличен срещу онези, които подкопават суверенитета му и застрашават сигурността му“, каза той.

Министерството на външните работи на Израел заяви, че също така ще порицае ирландския, испанския и норвежкия посланик и ще им покаже видео на жени заложници, държани в плен от „Хамас“.

Палестинската власт, водена от палестинския президент Махмуд Абас, и основният ѝ съперник „Хамас“ приветстваха признаването на палестинска държава.

Основната база на Палестинската власт е в окупирания от Израел Западен бряг, където тя упражнява ограничено самоуправление.

„Хамас“ – палестинската ислямистка групировка, която предприе презграничната атака срещу Израел на 7 октомври, контролира Газа.

Испания и съюзниците ѝ прекараха месеци, лобирайки пред европейски държави, включително Франция, Португалия, Белгия и Словения, за да съберат подкрепа за признаването на палестинска държава.

„Днес Ирландия, Норвегия и Испания обявяват, че признават държавата Палестина“, каза ирландският премиер Саймън Харис на пресконференция в Дъблин.

„Всеки от нас сега ще предприеме всички национални стъпки, които са необходими, за да приведем в действие това решение“, добави той.

Той каза, че Ирландия е недвусмислена в пълното признаване на Израел и правото му да съществува "сигурно и в мир със своите съседи" и призова всички заложници в Газа да бъдат незабавно върнати.

Около 144 от 193 държави членки на ООН вече са предприели тази стъпка, включително по-голямата част от глобалния юг, Русия, Китай и Индия, но само шепа от 27-те членки на ЕС досега са го направили.

Швеция беше първа през 2014 г.

Палестинците искат държавност в окупирания от Израел Западен бряг и ивицата Газа, с Източен Йерусалим като тяхна столица.

Най-верният съюзник на Израел, Съединените щати, миналия месец наложи вето на опит за признаване от страна на ООН на палестинска държава с аргумента, че решение за две държави може да дойде само от преки преговори между страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 3 седмици
До: evlogi те на запад са 99% полезни диоди на америте, мъ сега решиха да бъдат принципни и се изказаха на въпреки и ти бързаш да ги обвиниш, че служат на чужди интереси. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
pbonev
преди 3 седмици
Да очакваме ли Израел да признае независима Каталуния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още