IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър: Очакваме близо 100 млн. евро инвестиции от Германия

Страната ни е много близо до привличането на един от най-големите спортни брандове в света, който обмисля да разкрие технологичен център у нас, посочи Никола Стоянов

12:02 | 29.09.22 г.
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

В страната ни стартират инвестиционни проекти на германски компании за близо 100 млн. евро. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по БНТ, след като преди дни проведе срещи в Германия с компании, които търсят нови локации или разширение на своя бизнес. 

Вчера икономическото министерство обяви, че започват инвестиционни проекти на компании в областта на производството на автомобилни компоненти и в информационните и комуникационните технологии, които след успешно реализиране ще създадат близо 3500 нови работни места в България.

Според Стоянов страната ни е много близо до привличането на един от най-големите спортни брандове в света, който разглежда възможността да разкрие технологичен център у нас. „Разказах им много за София Тех Парк и те проявиха сериозен интерес към него, очаквам ги следващия месец в България“, допълни той.

В съобщението си от вчера Министерството на икономиката и индустрията заяви, че Никола Стоянов се е срещнал в централата на германската компания Adidas с изпълнителния ѝ директор Каспър Рорщед, пред когото е представил възможностите за инвестиции в страната ни.

„Adidas имат интерес към локации, които могат да дадат добавена стойност в развитието им на дигитални продукти и технологии“, коментира министърът.

След посещението си в Германия Никола Стоянов потвърди, че България е интересна за германския и европейския бизнес в сектора „Информационни и комуникационни технологии“ (ИКТ) „най-вече заради подготвените кадри, които имаме“.

Икономическият министър коментира скандала около ВМЗ, за който съобщи Държавната консолидационна компания (ДКК) през вчерашния ден. „Мнението ми е, че всичко около договорите за строителство във ВМЗ трябва да бъде предадено на Прокуратурата“, посочи Стоянов.

От ДКК оповестиха доклад на Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), според който предходно ръководство на ВМЗ, без търг и конкурс, е възложило договори за строителство със заложена печалба от 60% за посочени от тях строителни фирми.

Министърът припомни хронологията по сключване на тези строителните договори. На 2 август съветът на директорите на ВМЗ решава да се започне ремонтни дейности на обща стойност от около 6 млн. лева. На 3 август вече са избрани три строителни фирми без ясни критерии. На 4 август се подписват договорите с тях, като липсва конкретика какво точно ще се ремонтира срещу упоменатите суми. На 8 август ВМЗ изплаща 50% аванс по тези договори или около 3 млн. лева. Едва на 17 август се сключват анекси към договорите за строителство, в които вече се конкретизира обемът на строителните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още