IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели настояват за облекчаване на процедурата за внос на работници от трети страни

Процедурите трябва да бъдат дигитализирани, призовават от БСК

11:12 | 08.03.23 г. 7
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Процедурата по внос на работници от трети страни е твърде бюрократична и се налагат промени, за да може Европа да привлича таланти, се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изказана по време на среща с експерти от организацията, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Министерството на външните работи и други институции.

Представителите на работодателите посочват и някои проблеми пред вноса на работна ръка, като например изискването за адресна регистрация в страната три месеца преди да бъде получено одобрение за пребиваване у нас.

 В позицията н БСК е посочено още, че липсва единно звено, в което да се подават и оценяват документите за разрешително за работа, както и че няма възможност за промяна на заеманата позиция в рамките на компанията за вече назначените чужденци.

Населението на Европа застарява и трябва да бъде намерено решение във връзка с недостига на умения, коментира експертът Мария Минчева от БСК. Тя настоява за транспонирането на промените в  т.нар. "синя карта" на ЕС, която беше лансирана в отговор на американската "зелена карта" в опит да бъдат привлечени високообразовани и квалифицирани чужденци.

Участниците в срещата коменткираха още необходимостта сроковете по проверка и одобрение на документацията да бъдат съкратени, да се търсят варианти за облекчаване на процедурите по примера на Германия и Румъния и да се работи по дигитализацията на всички процеси, допълват още от пресцентъра на БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007 а у нас тука се сещам за Циментов завод, като дойдоха китайците да им строят кулата, си докараха един кораб работници и им викат на наще, не се притеснявайте, вечер ще си ги връщаме на кораба да спят. Модерно робство. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007, те неквалифицираните ако искаха да се квалифицират, нямаше да сa проблем и за немско. Обаче те и езика им не щат да учат, как да стигнат до квалификация. Е сега някъде писаха, че немците искали да официализират английския като втори език, че е по-малко изкълчен от техния си. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... в немско не са им проблем квалифицираните кадри , а неквалифицираните ... :))) ... у нас е същото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Achtung
преди 1 година
400-500 млн население, общ трудов пазар в ЕС, плюс сирийци, афганистанци и украинци и те пак не могат да си намерят работници, големи некадърници. Който знае как да ръководи бизнеса си, знае как да задържи старите и привлече нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
И като си ги внесат от чужбина работниците, те ще се навият да им работят на заплати с които, като си платят наема, ще им остават пари само за хляб и цигари? Или само за временна работа ще си ги внасят и после ще си ги изнасят обратно? Друг е въпросът, че Германия например може да си позволи да привлече квалифицирани работници, а при нас никой квалифициран няма да иска да остане. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
Вреден закон, но кво да правиш... лоби и корупция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
doba
преди 1 година
Ни*КОЙ, ни*КОЙ не ще да стои в БГ. Народа бяга, вкл. и децата на т.н. работодатели. Укрите дойдоха на тумби, сега - тук-там някой се вижда, за харабите да не говорим... Що така бе, що?.. Боже, Боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още