IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в САЩ са създали по-малко нови работни места през март от очакваното

Южната част на страната е единственият регион, който е премахнал позиции

16:36 | 05.04.23 г.
Снимка: Allison Joyce/Bloomberg via Getty Images
Снимка: Allison Joyce/Bloomberg via Getty Images

Американските компании са създали по-малко нови работни места през март в сравнение с прогнозите, а ръстът на заплащането се е забавил, което сочи, че търсенето на работна ръка показва признаци на охлаждане, съобщава Bloomberg.

Броят на работните места в частния сектор в САЩ се е увеличил със 145 хиляди през март след ревизиран нагоре ръст от 261 хиляди през февруари, сочат данни от сряда на ADP Research Institute в сътрудничество със Stanford Digital Economy Lab. Данните са под прогнозите на всички оценки в анкета сред икономисти на Bloomberg.

Наемането на нови служители се е повишило най-вече в секторите отдих и настаняване, търговия, транспорт и комунални услуги, както и строителство. Компаниите в производството, финансовите услуги и професионалните и бизнес услугите са намалили служителите си.

Южната част на страната е единственият регион, който е премахнал позиции, а същото са направили и някои средни по размер компании.

Докладът предполага, че продължаващото вече една година затягане на паричната политика от Федералния резерв може би започва да натежава на трудовия пазар. В същото време съкращенията, които първоначално стартираха сред големите технологични компании, започват да се разпространяват и из други сектори.

Последните сътресения в банковия сектор може да повлияят и на наемането на служители, ако по-строгите условия за кредитиране накарат бизнесите да спрат плановете си за разширяване. По-малките компании вече имат проблеми с конкурирането за таланти на фона на натиска върху заплащането и по-високите разходи за заеми.

„Данните ни за свободните места през март са един от няколкото сигнала, че икономиката се забавя“, коментира Найла Ричардсън, главен икономист в ADP, в изявление. „Работодателите се отдръпват от година на силно наемане, а ръстът в заплащането, след тримесечен застой, се забавя“.

Служителите, които са останали на работните си позиции, са получили 6,9% увеличение на заплащането през март спрямо същия период на 2022 г., което е най-ниското от над година, показват данните на ADP, която анализира заплащането на над 25 млн. американски работници. За тези, които са сменили работата си, медианното увеличение на годишното заплащане се е забавило до 14,2%, също най-ниското от януари 2022 г. насам.

Очаква се държавните данни, които трябва да излязат в петък, да покажат, че работодателите са добавили около четвърт милион работни места миналия месец, а нивото на безработица е останало на исторически ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още