IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпочитаният от Фед показател за инфлацията в САЩ расте по-слабо от прогнозите

Това може би сигнализира пауза в затягането на паричната политика

16:57 | 31.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ключов показател на инфлацията в САЩ се е повишил през февруари по-бавно от очакваното, а потребителските разходи са се стабилизирали, което предполага, че Федералният резерв може би е близо до края на най-агресивния цикъл на затягане на паричната политика от десетилетия, предава CNBC.

Индексът на цените на личните потребителски разходи (PCE) – инфлацията без волатилните елементи храни и енергия – се е повишил с 0,3% на месечна база, съобщи министерство на търговията в петък. Това е под оценката на Dow Jones за ръст от 0,4% и под увеличението от 0,5% през януари.

На 12-месечна база PCE индексът се е увеличил с 4,6% - леко забавяне спрямо нивото от януари.

След като се включат храните и енергията, общата инфлация се е забавила до 0,3% на месечна и 5% на годишна база спрямо съответно 0,6% и 5,3% през януари.

В същото време цените на енергията са спаднали с 0,5% на месечна база, а на храните са се увеличили с 0,2%. Цените на стоките са нараснали с 0,2%, а на услугите – с 0,3%.

Други данни от доклада показаха, че личните доходи са се вдигнали с 0,3%, малко над оценката от 0,2%. В същото време потребителските разходи са нараснали с 0,2% спрямо оценката за 0,3%.

Фючърсите върху американските акции се повишиха веднага след публикуването на данните, а доходността по държавните облигации с по-дълъг матуритет спадна.

Данните сочат лек уклон към повишаване на основните лихви от Фед с още четвърт процентен пункт през май.

Неофициалните прогнози на Фед, публикувани миналата седмица, са за може би още едно увеличение тази година и никакви намаления. Трейдърите обаче предвиждат и понижения през тази година, като пазарните очаквания са основната лихва в края на годината да бъде 4,25-4,5%, с половин пункт под текущия целеви диапазон.

Макар че инфлацията се забавя в някои области, тя остава пагубна в други. Разходите за подслон конкретно са нараснали рязко. Представителите на Фед обаче пренегрегват това увеличение и очакват наемите да се понижат през годината.

Все пак инфлацията вероятно ще остане доста над целта на Фед от 2% до 2024 г., а централни банкери казват, че остават фокусирани върху понижаването на цените въпреки текущите банкови сътресения.

Отделни данни, публикувани в четвъртък, показват, че проблемите в банковия сектор също може би са вече под контрол. Заемите чрез две спешни програми за кредитиране на Фед леко са намалели миналата седмица, което показва, че не е имало неистов скок на осигуряване на ликвидност за банки, които може да са недостатъчно капитализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още