IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ расте изненадващо през март въпреки банковата криза

Показателят за очакванията, който отразява шестмесечните потребителски перспективи, също нараства

18:21 | 28.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителското доверие в САЩ неочаквано нараства през март, тъй като оптимизмът сред американците по отношение на перспективите за бизнес условията и пазара на труда се засилва, съобщава Bloomberg.

Индексът на Conference Board нараства до 104,2 пункта спрямо 103,4 пункта за февруари, показват нови данни. Медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за спад до 101 пункта.

Показателят за очакванията, който отразява шестмесечните потребителски перспективи, нараства до 73 пункта. Въпреки това индексът за текущите условия се понижава до 151,1 пункта.

„Движено от повишаването на очакванията, потребителското доверие се подобрява донякъде през март, но остава под средното ниво, наблюдавано през 2022 г.“, коментира данните Атаман Озилдирим от Conference Board. „Печалбата отразява подобрената перспектива на потребителите под 55-годишна възраст и на домакинствата, които изкарват годишно 50 000 долара и повече“, добавя той.

Настроенията на потребителите в САЩ се подобряват през март. Източник: Bloomberg Настроенията на потребителите в САЩ се подобряват през март. Източник: Bloomberg

Цифрите – които отразяват настроенията до 20 март - малко повече от седмица след фалита на Silicon Valley Bank – предполагат, че последните финансови сътресения нямат непосредствено въздействие върху доверието на потребителите. Въпреки че опасенията относно ускорената инфлация и рецесията остават в съзнанието на много американци, силният пазар на труда и ниската безработица продължават да поддържат настроенията.

Въпреки това все повече компании - особено в технологичния сектор - обявяват масови съкращения на персонала през последните месеци. Освен това, ако банковата криза доведе до значително затягане на кредитните условия, настроенията може да се влошат допълнително.

Делът на респондентите, които казват, че работните места са „изобилни“, е намалял до 49,1% - първи спад от пет месеца насам. Броят на тези, които споделят, че новата работа е трудна за намиране, остава приблизително същият като миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Зелкич, чак не ти е добре на главата днес. Никой не ти казва, че 100% от населението е на кредит. Средната класа е тази, която тегли кинтите от Банкрадците и скоро ще спомогнат за ръста на usdebtclock, след като им вземат кинтите за да ги пратят на Украйна под формата на Демократични оръжия и муниции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... чакай сега , некъф нонсенс се получава , нали всички на кредит живеят там ?! раждаш се и кредит , започваш училище кредит , започваш работа три кредита ... кви са тия са депозити и купища пари ?! тука един дeбuл нали пускаше един сайт дето се въртят едни броячи и му се радвахте шайката на полезните ... а сега имало кеш с който се въртела търговия ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
ми потребителите изтеглиха парите от депозитите и какво да ги правят тия пари-> потребяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още