IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald's се подготвя за съкращения

За веригата работят повече от 150 хил. души в световен мащаб на корпоративни длъжности и в ресторантите, които са нейна собственост

14:37 | 03.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

McDonald's Corp. временно затваря офиси в САЩ през тази седмица, докато се подготвя да информира служителите си за съкращенията, предприети от гиганта в областта на бързото хранене като част от по-широкообхватното преструктуриране на компанията. 

Във вътрешнофирмен имейл от миналата седмица базираната в Чикаго верига за бързо хранене съобщи на служителите в САЩ и на някои международни служители, че трябва да работят от дома си от понеделник до сряда. В съобщението компанията е помолила служителите да отменят всички лични срещи с доставчици и други външни лица в централата, пише The Wall Street Journal. 

„През седмицата на 3 април ще съобщим за ключови решения, свързани с позициите и числеността на персонала в организацията", се казва в съобщението на компанията, прегледано от The Wall Street Journal. 

В неделя McDonald's отказа да коментира броя на съкратените служители.

През януари McDonald's заяви, че планира да вземе "трудни" решения за промени в числеността на персонала до април като част от по-широк стратегически план за веригата.

Главният изпълнителен директор Крис Кемпчински заяви в интервю по това време, че очаква да икономиса средства като част от оценката на работната сила, но тогава каза, че няма определена сума в долари или брой работни места, които компанията планира да съкрати. „Някои работни места, които съществуват днес, или ще бъдат преместени, или тези работни места може да бъдат премахнати", каза Кемпчински.

В McDonald's работят повече от 150 хил. души в световен мащаб на корпоративни длъжности и в ресторантите, които са нейна собственост, като 70% от тях се намират извън САЩ, съобщи веригата през февруари. 

Компании от различни отрасли намаляват броя на служителите си на фона на опасенията за забавяне на икономиката. Уволненията, започнали в технологичния сектор миналата година, се разпространиха в търговията на дребно и производителите. Миналия месец Amazon.com Inc. съобщи, че премахва още 9000 работни места след предварително обявените съкращения.

Продажбите на McDonald's са останали незасегнати, въпреки че търговците на дребно отчитат забавяне на разходите.                               

През януари компанията съобщи на инвеститорите, че някои клиенти с по-ниски доходи поръчват по-малко продукти на посещение или избират по-евтини предложения, но като цяло клиентите продължават да харчат в ресторантите ѝ. 

През последните години McDonald's извърши няколко кръга от съкращения. През 2018 г. компанията заяви, че съкращава позиции в ръководството си, за да бъде „по-динамична, пъргава и конкурентоспособна". Тогава компанията заяви, че съкращенията ще се случат като част от план за съкращаване на административните разходи в размер на половин милиард долара до края на 2019 г.

Кемпчински, който по това време беше президент на компанията в САЩ, не разкри обема на съкращенията, но заяви, че те включват регионалните офиси на веригата. McDonald's обяви, че през 2019 г. е наела 205 хил. души в световен мащаб на корпоративни длъжности и в притежаваните от нея ресторанти, което е по-малко от онези 235 хил. позиции през 2017 г. 

В съобщение на компанията от януари McDonald's заяви, че разрастващата се компания работи в твърде много силови звена, което води до съкращения и забавя иновациите ѝ. Веригата заяви, че има за цел да консолидира дейността си по някои проекти и да спре или да се отдалечи от други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Сега остана и третия rлупак да пише и мога да си лягам спокоен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: sssaaa Mишoк, кои сте вие, дето пишеш от тяхно име в множествено число? Или просто си си обикновен комплeкcap, имащ нужда да се крие зад другите? Съкращения заради отпаднали проекти е едно, а заради липса на производство, щот няма доставки от Запада, е съвсем друго. Но как да ти го разбере тpoлската кpaтуна, като единственото ти занимание е да лалаш глупости, москалски лозунги и обикновени лъжи?! Няма как, нивото ти е много ниско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... нефелен , в рассийката вървят назначения ве ... бърже преди да са те съкратили в ЕСъто , чемодан -> вокзал -> в питер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Къде е сега Tpoл-ната коалиция Зелкича, Хахото и Скъсаняка да ни кажат, че само в Расия имало съкращения, щото видиш ли много ги били ударили със санкциите наложени от "Демократичния" Запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Къде е сега ***-ната коалиция Зелкича, Хахото и Скъсаняка да ни кажат, че само в Расия имало съкращения, щото видиш ли много ги били ударили със санкциите наложени от "Демократичния" Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още