IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald's надви очакванията за печалба благодарение на по-скъпото си меню

Компанията е подкрепена и от увеличения трафик в ресторантите от потребителите, засегнати от инфлацията и търсещи евтина храна

18:00 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Веригата ресторанти за бързо хранене McDonald's надмина очакванията за сравнимите продажби и печалба за тримесечието в четвъртък, подкрепена от по-високите цени в менюто и увеличения трафик в ресторантите от потребителите, засегнати от инфлацията и търсещи евтина храна, съобщава Ройтерс.

Акциите на компанията поскъпнаха с 2,7% до 263,59 долара в предпазарната търговия.

Подобно на други вериги за бързо хранене, McDonald's е принудена да увеличава цените на бургерите и картофките си, за да се справи с нарастващите разходи за стоки и труд. Предложенията ѝ обаче все още са по-евтини от храненето навън в ресторанти, което поддържа търсенето устойчиво въпреки ударите върху покупателната сила на потребителите.

Посещенията в американските ресторанти на веригата са се увеличили с 6,2% през септември, задминавайки трафика на по-широкото пространство на ресторантите за бързо хранене, който е нараснал само с 0,8%, показват данни на аналитичната компания Placer.ai.

Световните сравними продажби на McDonald's са се повишили с 9,5% през третото тримесечие до 30 септември спрямо оценки за ръст от 5,8%, сочат данни на Refinitiv.

Базираната в Чикаго верига отчете печалба от 2,68 долара на акция, задминавайки оценките за 2,58 долара, но все пак е с 6% по-ниска спрямо същото тримесечие на миналата година.

Сравнимите продажби за McDonald's в САЩ – най-големия пазар на компанията, са се вдигнали с 6,1% през тримесечието, подкрепени от по-високите цени.

Емблематичният бургер Big Mac се е продавал за 5,15 долара през юни спрямо 4,93 долара година по-рано, показва широко използваният индекс за цените на списание Economist.

Анализаторите отбелязват, че поевтиняването на газа също е подкрепило продажбите през третото тримесечие в САЩ като цяло след забавяне през юни.

Общите приходи на McDonald's обаче са се свили с 5% до 5,87 млрд. долара заради влиянието на по-силния долар, но все пак са над оценките за 5,69 млрд. долара.

Очаква се печалбата на базираните в САЩ мултинационални компании да поемат удар през третото тримесечие от поскъпващия долар.

Нетната печалба на McDonald's е спаднала с 8% до 1,98 млрд. долара, или 2,68 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още