IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Всеки трети работодател в България мисли за внос на работна ръка

Българското трудово законодателство все още изостава критично по отношение на вноса на кадри от трети страни

22:50 | 21.08.23 г. 5

В момента почти всеки трети работодател в България мисли за внос на работна ръка. Най-голям интерес представляват екзотични държави като Киргизтан, Узбекистан, Индия, Бангладеш. Това коментира Георги К. Първанов, експерт човешки ресурси, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът обясни, че в съседна Румъния, която е по-напреднала в трудовото законодателство по отношение на вноса на работници от трети страни, вече почти изцяло обслужващият персонал е от трети страни. По думите на Първанов това неминуемо ще стане и у нас до няколко години. Той съветва работодателите винаги първо да търсят български служители за свободните си позиции и ако не намерят, да предприемат стъпки към наемане на работници от трети страни.

По думите на госта българското трудово законодателство все още изостава критично по отношение на вноса на кадри от трети страни. Първанов очаква стъпки в тази посока за по-ускорено издаване на трудови визи.

Държави като Румъния и Унгария в момента имат бум на внос на работна ръка от трети страни, но там нещата се случват по-бързо, посочи събеседникът. Именно към гъвкаво законодателство трябва де се насочат усилията у нас, посъветва той.

Според Първанов се наблюдава плавно влошаване на пазара на труда – безработицата расте, има и лек спад при обявите за работа.

„Отчетеното равнище на безработица от 5,2 на сто за юли е високо за летния период, когато селскостопанските дейности са доста активни“, отбеляза той. С приключване на летния сезон ще продължи и плавният ръст на безработицата до около 6%, което е психологическа граница за страната, допълни експертът.

Той отчете и друга тенденция - България отбелязва 19% ръст на малките кредите през последните месеци. „Това означава, че страната се движи към рецесия, в която за разлика от тази през 2008 г., хората ще влязат без спестявания“, предупреди Първанов. Той призова да се мисли за стимули към българите, които се връщат да работят и да живеят в България. Вече се разраства тенденцията за завръщане към страната от чужбина. Ще има и голяма мобилност между професиите, а също и географски, допълни събеседникът.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Gna Хаха, таварищ, малко ти се струват 1500 лв, при положение, че в любимата ти пPaccия средната заплата е 800 лева? А? А иначе 1500 лв са малко, но за повече трябва да имаш или нещо в главата или здрава физика и яко бачкане. Явно първото отпада (щото си копейка), насочвай се към второто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Gna
преди 8 месеца
До: baba_meca спокойно от Индия и Бангладеш също няма да дойдат. Кой ще дойде да работи за наем и ядене, като това може да го има и в неговата си държава? Единствените мигранти са бягащи от война, но и те си тръгват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
khao
преди 8 месеца
Това не трябва да се допуска и всяка партия която улесни вноса на роби трябва да бъде наказана на следващите избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
baba_meca
преди 8 месеца
Защо ще вземат работници от Индия, Бангладеш дето са мързеливи и неграмотни като българите?!?! Да назначат французи, германци, датчани, норвежци който са образовани, проактивни и дисциплинирани работници :) за тях и визи няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Gna
преди 8 месеца
Хаха нещастници нарекли се работодатели. Ходете вие да работите за 1500 лв. Принизихте народа до страните от 3тия свят. Един Африканец живее по-свободно от нас робите. Айде да видиме кои са тия работници, които ще наемете и от коя държава, къде ще живеят и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още