IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяко работно място от инвестиция у нас ще се запазва за поне 5 години

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите

13:04 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предвижда се всяко работно място вследствие на инвестиционен проект да е заето до три години от приключването на инвестицията, както и то да се запазва в съответния регион за най-малко пет години от датата, на която на длъжността е назначено лице за първи път. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

С промените се залага също най-малко 25% от допустимите разходи за материални и нематериални активи да се финансират чрез собствени ресурси или чрез външно финансиране под форма, която изключва публична подкрепа. Досега изискването беше за 40% от приемливите разходи да са собствени, предава БТА.

Депутатите гласуваха в срок от три месеца след влизането в сила на закона правилникът за прилагането му да се приведе в съответствие с него и с Регламента на ЕС, като е посочено, че схемата за регионална инвестиционна помощ и схемата за помощ за обучение са със срок на валидност до 31 декември 2023 г. Схемата за регионална инвестиционна помощ и за помощ за обучение, освободени от задължението за уведомяване, няма да се прилагат до привеждането на правилника в съответствие с Регламента.

Министърът на иновациите и растежа, който е администратор на помощ, ще изготвя обобщена информация за всяка схема и ще я предоставя на Европейската комисия по реда и в сроковете, предвидени в Закона за държавните помощи.

„Като цяло сме силно разочаровани от самия проект, макар че на първо гласуване ще го подкрепим“, коментира Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС. Тя обясни, че в него няма реални насърчителни мерки и реформи. Трифонова изрази резерви и към намаляването на 25% на разходите, които се покриват от собствено финансиране, което по думите ѝ крие огромен риск от одобрение и сертифициране на кухи проекти т.е. на фирми, които нямат реална възможност за финансиране. 

Според Вениамин Воденичаров от „Възраждане“ има нужда от облекчаване на изискванията към инвеститорите. От парламентарната група се въздържат при гласуването на законопроекта, защото няма предпоставки, благоприятстващи привличане на инвестиции към райони в страната.

„Наблюдаваме странен проблем – инвестиционният проект води до нетно увеличение броя на служителите в съответния обект, всяко работно място, създадено от инвестицията, се запазва най-малко пет години, отбеляза Румен Гечев от „БСП за България“. Тези, които са писали закона, не са ли чували за роботизация на производството? Ще искаме нови инвестиции, създаване и запазване на работни места, но, ако новата инвестиция е внедряване на нова технология и работниците от 100 трябва да станат на 70, ще им забраним да внедряват нова технология ли“, попита той. Депутатите от левицата не подкрепят предлаганите промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още