IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С инвестиции за 250 млн. лева ще бъдат открити 300 работни места в заводи в Шумен и Плевен

Проекти за инсталиране на линия за непрекъснато леене на алуминиеви валцови продукти в „Алкомет“ и за модернизация в стъкларския завод Рубин” получиха сертификати от МИР

15:00 | 05.03.24 г.
Снимка: МИР
Снимка: МИР

С приоритетни инвестиционни проекти на „Алкомет“ АД и „Глас Контрибюшън“ ЕАД с общ размер на инвестициите за близо 250 млн. лв. в заводите в Плевен и Шумен ще бъдат открити над 300 нови работни места. Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи сертификатите за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите, съобщиха от МИР.

Сертификатът на компанията за алуминиеви валцови и пресови продукти „Алкомет“ АД в Шумен се издава за проекта „Разширяване на продуктовия микс чрез инсталиране на линия за непрекъснато леене, линии за производство на профили, универсален фолиев стан”.

Размерът на инвестицията на компанията е над 136,285 млн. лв. и се предвижда разкриване на 160 нови работни места. Инвестиционният проект е свързан с разширение на съществуващото производство в завода и продуктовата гама на нови продукти, които да отговарят на актуалното търсене на пазара.

„Работим целенасочено България да се утвърди като привлекателна дестинация за инвеститори с добри и предвидими условия. Подкрепяме компаниите в цялата страна да модернизират и разширяват производствата си“, коментира Милена Стойчева.

В завода ще се разширят цехове, в които ще се инсталира допълнително технологично оборудване и ще бъде открит изцяло нов производствен цех с линия за непрекъснато леене.

Сертификатът на „Глас Контрибюшън“ се издава по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта „Модернизация на производствения процес на стъкларски завод Рубин” в Плевен.

Размерът на инвестицията на компанията е 110 млн. лв. и ще бъдат открити 150 нови работни места. Дружеството планира да изгради нова 300-тонна пещ, внедряване на последно поколение оборудване SORG за ограничаване до минимум вредните СО2 емисии. Инвестицията включва придобиване на иновативно, енергийно ефективно и високо производствено оборудване и изграждане на закрити и открити складови площи.

„Инвестиционният проект предвижда модернизиране на завода за стъкло и опаковки. Основният му фокус е върху разработването и внедряването на иновативни продукти, процеси и бизнес модели, насочени към повишаване на ресурсната ефективност на предприятието. Насърчаваме инвестиции именно в нови технологии, които допринасят производствата да са екологично отговорни”, заяви още Милена Стойчева. 

„С осъществяването на проекта компанията ще подобри качеството на продуктите и ще оптимизира производствените разходи и разхода на енергия, което ще повиши значително ресурсната му ефективност“, коментираха инвеститорите.

Заводът „Рубин“, който е сред най-големите работодатели в района, инвecтиpa и в paзвитиe нa бъдeщи ĸaдpи cъc cъздaвaнeто нa aĸaдeмия зa oбyчeниe ĸъм пpeдпpиятиeтo. То е с нaд 50-гoдишeн oпит в пpoизвoдcтвoтo нa cтъкларски изделия. „Иновациите и най-модерните технологични решения на практика присъстват на всеки етап от производството ни и ще продължаваме да залагаме на тях“, отбелязаха от дружеството.

Снимка: МИР Снимка: МИР

На връчването на сертификатите присъстваха още директорът на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, директорът на дирекция „Насърчителни мерки и проекти“ в МИР Елена Пищовколева и експерти от министерството. 

От 6 юни миналата година до момента МИР е издала 23 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите. Планираните инвестиции са в размер на близо 510 млн. лв., по които ще се разкрият 2022 нови работни места в София, Видин, Бургас, Кърджали, Омуртаг, Стара Загора, Свищов, Русе, Шумен, Пловдив, Русе и Перник, посочиха от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още