IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-привлекателните възможности за инвестиции през 2024 г.?

Петима експерти споделят пред Bloomberg TV Bulgaria своето мнение по въпроса

11:11 | 05.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Вече е ясно, че 2024 г. ще донесе много различни събития, които ще пренаредят колодата от инвестиционни възможности. Пазарите на акции започнаха годината със силен старт заради очакването за намаления на лихвените проценти от страна на централните банки. Същевременно глобалната икономика все още се забавя, което би трябвало да е благоприятна среда за облигациите.

Сред водещите фактори, които участниците в пазарите ще следят, са геополитическата ситуация, нарастването на държавния дълг на САЩ, опасността от рецесия в Европа и паричната политика на централните банки.

Петима експерти споделят пред Bloomberg TV Bulgaria своето мнение за това кои ще са най-добрите инвестиционни възможности през годината.

Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Karoll Capital

„Най-добрите инвестиционни възможности за тази година, това, което ние смятаме в Karoll, че е атрактивно – първо са облигациите, като е добър моментът да заключим доходност в добри корпоративни облигации, най-вече в компании, които се търгуват в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Виждаме, че те са с доста устойчиви баланси, с добри перспективи и предлагат една много добра доходност, така че определено това е моментът да го направим с очакването, че централните банки – ЕЦБ и Фед, ще свалят лихвите през тази година.

Другата възможност е да инвестираме в развиващите се пазари. Смятаме, че годината на развиващите се пазари ще е по-силна, отколкото на развитите пазари, като сме фокусирани върху доброто представяне отново на ЦИЕ, който за миналата година беше най-добре развиващият се сегмент на развиващите се пазари и дори успя да победи S&P500. Смятаме, че това е добро начало да видим още една силна година на развиващите се пазари и специално на пазарите в региона.“

Добромир Иванов, изпълнителен директор на Besco

„Когато си говорим за инвестиции, хората трябва да имат предвид две принципни неща. Едното е, че каквото и да искат да инвестират, е добре да диверсифицират и това да не е в едно нещо. Другото е, че няма инвестиции, които едновременно да са нискорискови и много печеливши и популярни. Обикновено това, което носи добри пари, или не е най-популярното нещо, или не е чак толкова нискорисково. Наскоро говорих с приятел, който преди 10 години е инвестирал в акции, които са поскъпнали, и има 40 пъти печалба за тези 10 години. Инвестирал е и в недвижими имоти и там печалбата не е 40 пъти. Казвам го, защото масовото разбиране на повечето хора в България е, че ако имат заделени пари, търсят начин да ги инвестират в недвижими имоти. Това има своята логика, но определено не е единственото нещо и на нас много ни се иска да видим как хората се ограмотяват да инвестират в повече неща.

Аз лично бих следил и следя BEAM пазара в България, защото това е наистина добра инициатива, качват се качествени компании. Някои от технологичните компании в България излизат на борси в чужбина, правят понякога над 100% годишен ръст. Така че си заслужава човек да следи какво се случва там и да си търси своите места, къде може да инвестира. Ние в BESCO се опитваме да създадем механизъм за насърчаване на ангелското инвестиране с идеята да има механизми, както е в много други държави, които насърчават инвестирането в самите компании. В България това цялото инвестиране, което е на ранен етап, все още е доста неразвито от физически лица, а ние постоянно виждаме компании, които стават успешни на глобалния пазар и когато са били в ранна фаза, за тях е полезно и дава възможност за много хора да станат част от успеха, който те постигат.“

Христо Христов, основател на HR Capital

„2024-а е много интересна година, тъй като общо взето, половината свят гласува. Така че доста политически окраски има и е изключително интересна от инвестиционна гледна точка. Това, което наблюдаваме, е, че годината стартира с невероятни ръстове в технологичния сектор. Видяхте какво стана с Nvidia, виждате, че се събуждат криптовалутите, доближават някои от старите си върхове. Така че на практика този бум в технологичния сектор, който започна миналата година покрай изкуствения интелект (ИИ), не очаквам да спре. Така че акции и компании, които се занимават с ИИ, с Cloud, с киберсигурност - такъв тип инвестиции смятам, че са добре дошли. Докога ще продължи този ръст на Nvidia, нямам представа, тъй като компанията вече се търгува значително над печалбата си. Не смятам, че трендът с ИИ скоро ще спре, може би сме в началото все още. Това, което виждаме, е, че ИИ беше запазена тема за големите технологични компании, а сега започва да се разпростира в цели държави или в по-малките технологични компании или в големи, но нетехнологични компании, така че тази тема лека-полека обхваща целия свят и смятам, че инвестиции в тази посока са много добре дошли.

По отношение на стартъпи пазарът според мен ще започне да се възстановява. Смятам че пазарът на IPO ще се раздвижи през 2024 г. Ще видим отново вкарване на пари в по-рисковите стартъп инвестиции, така че и този сегмент да се отпуши. Моята препоръка е технологичен сектор и по-специално компаниите, които са пионери в ИИ разработката. Криптовалутите също ще са стартъп секторът, който смятам, че ще се раздвижи отново и ще започне да добавя все повече стойност.“

Вижте мненията и на останалите участници в анкетата в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още