IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в активи под управление у нас са нараснали с 20% през 2023 г. до 2,4 млрд. лв.

В България продължава интересът към спестявания и недвижими имоти, като срещу всеки 100 лева депозит стоят само 3 лева инвестиции

17:52 | 26.02.24 г. 1
Снимка: УниКредит Булбанк
Снимка: УниКредит Булбанк

Инвестициите в активи под управление в България са нараснали с 20% през миналата година и достигат 2,4 млрд. лева, докато в Европа ръстът е 4%, а направените вложения са 29 трлн. евро.

У нас продължава интересът към спестявания и недвижими имоти, като срещу всеки 100 лева депозит стоят само 3 лева инвестиции. В Централна и Източна Европа срещу 100 евро вложенията в активи са 16 евро. Това сравнение направи Борислав Генов, директор "Банкиране на дребно" на УниКредит Булбанк.

Той съобщи, че инвестициите от домакинства и предприятия в активно управлявани фондове за последните 10 години изпреварват пет пъти ръста на депозитите, но все още страната ни е далеч от средните нива на инвестициите спрямо депозитите при домакинствата в Централна и Източна Европа.

Като пример за възвръщаемостта Генов даде инвестиция в акции в агресивен портфейл, направена през 2003 г. Вложението от 10 хил. евро расте с 409% за десет години и в края на миналата година достига 50 900 евро. Портфейл в облигации на същата сума има ръст от 85% и за десет години инвестицията расте до 18 498 евро. При балансиран портфейл ръстът е с 220% и инвестицията достига 32 хил. лева.

Капиталовите пазари: Доказани възможности за защита и пренасяне на стойността на парите във времето:

Източник: НСИ* Източник: НСИ*

*Резултатите на портфейлите отразяват представянето на индексите MSCI World Index, Bloomberg U.S Aggregate Bond Index, портфейл от 50% акции и 50% облигации за периода от 2003 г. до 2023 г. Предишните резултати от представянето на индексите нямат по необходимост връзка с бъдещите такива.  

„Наблюдаваме еволюция в портрета на инвеститора, като българите за десет години се ориентират към динамични стратегии в търсене на дългосрочни пазарни перспективи“, коментира Борислав Генов. Той представи ексклузивни инвестиционни решения на УниКредит Булбанк за пазара на инвестиции в България чрез въвеждането на фондовете onemarkets.

Инвестиционни стратегии на платформата onemarkets Fund ще позволят на българските инвеститори да се възползват от опита на световни лидери в управлението на активи, включително 5 от 10-те най-големи дружества за управление на активи в света за 2023 г. До края на тази година фондовете ще станат 14 и инвеститорът ще избира в зависимост от рисковия си профил инвестиционни стратегии от опита на утвърдени лидери в управлението на активи като Fidelity, Pictet, J.P. Morgan, BlackRock, Pimco, Amundi и Allianz Global Investors.

Адриан Пуш, мениджър продажби за Австрия и ЦИЕ в Pictet Asset Management, съобщи, че при партньорство с УниКредит Булбанк българските инвеститори ще получат експертна оценка от Pictet Asset Management в областта на тематичните фондове, чиито прогнози добавят стойност за клиентите. „Мощни технологични, екологични и социално-икономически сили променят световната икономика. Ние определяме тези дългосрочни влияния с променящ потенциал като "мегатенденции". Стратегията на Pictet Asset Management дава възможност на инвеститорите да се възползват от тези трайни тенденции и от изключителния потенциал за растеж, който те предлагат", посочи Пуш.

Pictet Asset Management, която е част от швейцарската финансова група Pictet Group, управлява балансирана стратегия с фокус върху дългосрочните структурни фактори за растеж, като изменението на климата, дигитализация и демографския растеж. Експертизата и дългогодишният опит на Pictet Asset Management в областта на тематичните инвестиции е с фокус върху екологични теми или сектори, ключови в концепцията за устойчивост.

"Стратегията, по която работим заедно с УниКредит в световен мащаб, съответства на визията ни за продажби в ЦИЕ. Рисковият профил на дивидентните акции направи нашите решения досега най-продаваните акции в региона, а с фонда onemarkets сме убедени, че можем да достигнем още едно ниво нагоре", заяви Ищван Ал Хилал, ръководител на отдел "Централна и Източна Европа" във Fidelity International. Един от най-големите независими мениджъри на активи в света управлява над 700 милиона долара във взаимни, пенсионни и индексни фондове. По думите му управляващият актив все още е частно притежание, което позволява следването на дългосрочна стратегия.

Що се отнася до стратегията на onemarkets, фокусът на Fidelity International е върху портфолио с ниска волатилност, съдържащо избрани компании с висока пазарна капитализация (над 4 милиарда долара) и история на високи дивиденти. Ищван Ал Хилал посочи, че при избора на акции на компании, които плащат дивиденти, целта е да се превъзмогне пазарният цикъл и да се ограничи пазарната волатилност в сравнение с пазара на акции. Той уточни, че Fidelity International вече е на пазара на седем държави в ЦИЕ.

От УниКредит Булбанк уточниха, че дори минимална инвестиция от 20 евро на месец осигурява достъп до качествени решения за спестяване и инвестиране в света.

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
fortiss.
преди 1 месец
то едно управление, основно в него са комисионните.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още