IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мила Ненова: 2023 г. е рекордна за привличане на чуждестранни инвестиции в България

България има шанса да се превърне в иновативен хъб на Балканите, каза Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции

10:07 | 29.02.24 г. 3
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2023 г. е рекордна за привличане на чуждестранни инвестиции, като размерът им е близо 7 млрд. лв. – около 30% увеличение спрямо предишната година. Това каза в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Основните фактори за ръста са геополитически – Covid-19, войната в Украйна, войната в Израел, които ясно показаха, че определени стратегически производства е добре да са в Европа, обясни Ненова.

По думите ѝ след тези конфликти освен за nearshoring, се говори и за friendshoring (преместване на бизнеса съответно в страни близки до основните пазари или в приятелски държави - бел.ред.) – т.е. насочване на инвестициите към страни, които имат сигурност и предвидимост, а една страна членка на ЕС е такова място. 

„България е много конкурентоспособна, защото макроикономически е много стабилна, ние сме в растеж през последните 15 години, с изключение на две години“, каза Ненова.

Според нея е можело властите да се справят по-добре с промотирането на България до този момент – да имаме по-ясна концепция за представянето на страната пред чужди инвеститори.

Геостратегическата позиция на България е една от силните страни на държавата, каза още Ненова, допълвайки, че пет европейски коридора минават оттук.

Според нея това, че сме член на ЕС, наистина много ни помага, защото дава сигурност, дава гаранция за развитие и за правната рамка.

„Другото много важно нещо – това са макроикономическите показатели. Бизнесът гледа цифри, а цифрите ни наистина са впечатляващи. Лошото е, че малко ги познават“, посочи Мила Ненова.

Според нея България има шанса да се превърне в иновативен хъб на Балканите.

В България има много нови инвестиции, но голяма част от инвестициите са разширение – от една страна това значи, че бизнесът се разраства и че иска да се разраства в България, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 точно той е виновен... дето управява от няма и година, а не че десетилетия слугувахме на кремъл, който ни грабеше безбожно както си искаше. През енергоносители, купуваха топ местата по чернооморието на приятелски цени, и кво ли още не.... Резултата е няколко милиона емигрирали.. къде? Не в Русия, разбира се, да не са тъъъпи като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 месеца
*2023 г. е рекордна за привличане на чуждестранни инвестиции в България* - Хайде хаирлия! А 2024 да стане рекордна за привличане на чуждестранни граждани, че нашите са на привършване като местните инвестиции. Добре, че Академикът на Сглобката ни уреди с австрийското каффявво карго, та да оправим малко демографията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още