IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ: Новите финансови средства за България ще мобилизират инвестиции за 5,4 млрд. евро

България разчита на ЕИБ за подобряване на инфраструктурата в коридора Русе-Александруполис, съобщи финансовият министър

16:04 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ЕИБ
Снимка: ЕИБ

Очаква се новите финансови средства, отпуснати за България от Групата на ЕИБ, която включва Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд, да мобилизират инвестиции в размер на 5,4 млрд. евро и да допринесат за изграждането на технологично развита, природосъобразна и устойчива икономика. Това съобщиха от ЕИБ по време на представянето на финансовите резултати на групата за 2023 г. на събитие в „Дома на Европа" в София.

Обемът на кредитите от Групата на Европейската инвестиционна банка за България през миналата година се е увеличил повече от два пъти и достига 1,11 милиарда евро. Финансирането за България през 2023 г. възлиза на 1,17% от брутния вътрешен продукт и поставя страната ни сред трите водещи държави от ЕС, според този показател, заедно с Естония и Румъния.

„За нас годината в България бе много успешна, подчерта вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис. „Търсенето на нашето финансиране непрестанно нараства“, допълни той.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че България разчита на ЕИБ за коридора Русе-Александруполис като част от „много сериозната програма за подобряване на инфраструктурата“. По думите му вече се работи усилено с Гърция и Румъния за структуриране на коридора Север – Юг, който започва с магистрала и бързо жп трасе от Александруполис, съответно до Русе и Силистра.

Василев уточни, че в момента се изготвя междуправителствена спогодба с Гърция по създаване на обща компания, като целта е тя да управлява устойчиво този проект, независимо от потенциални политически турбуленции.

Министърът обясни, че с избирането на новия президент на ЕИБ в края на миналата година – Надя Калвиньо, заявките са финансовата институция да стане много по-активна и по-бърза в отпускането на кредити, както и да продължи в някои не съвсем традиционни отрасли, като военната промишленост, особено стоките с двойна употреба. Според него разширяването на мандата на банката е добро за българската индустрия, тъй като страната ни има сериозно присъствие в тези сектори.

Министърът на финансите съобщи още, че в предварителни разговори с президента Калвиньо е обсъдено създаването на централно ниво на фонд за модернизация на автобусите в голяма част от градовете и за замяната им с електробуси, който общините да могат да използват. „Това изисква капиталова инвестиция и мисля, че това е един от големите проекти, който влиза в приоритетите на ЕИБ, и към който може да гледаме в следващата година и половина“, прогнозира той.

Споразумения за консултантска помощ

В цялостния пакет за подкрепа от Групата на ЕИБ са включени няколко споразумения за консултантска помощ. Съвместно с Министерството на околната среда и водите ЕИБ ще предоставя експертна подкрепа за ефективното управление и изпълнение на проекти в областта на водите, твърдите отпадъци и биологичното разнообразие.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов посочи, че благодарение на Европейската комисия, Европейския парламент и ЕИБ с консултантска помощ вече се изпълняват всички досегашни проекти. Той обърна внимание, че бързо се правят обществените поръчки и в това е смисълът на инвестиционния процес.

Консултантската служба на ЕИБ ще окаже подкрепа за 11 проекта за водна инфраструктура, за проекти за разделно събиране на отпадъци, и за посещения на място за проверка на законността по отношение на биологичното разнообразие. Проектите са част от приоритетните инвестиции по програмата за околна среда на България за периода 2021-2027 г.

Пилотна програма за стартъпи

Експертите на ЕИБ и Министерството на иновациите и растежа ще поставят началото на пилотна програма за улесняване на достъпа на нововъзникващи предприятия в България до финансиране на ранен етап.

„Българските компании и досега можеха да кандидатстват за финансиране от Европейския иновационен съвет (ЕИС), не само по акселераторската, но и по другите програми", коментира Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа по повод на подписаното споразумение между ЕИБ и МИР. 

По линия на предстоящата годишна среща на ЕИС и очакваните нови програми за финансиране Милена Стойчева съобщи, че има предвиден финансов ресурс около 1 милиард евро за инвестиции в дълбоко технологични компании за Европа, които да се подкрепят през програмата на ЕИС за финансиране.

„Трябва да разширим основата на това взаимодействие и припознаване на възможностите, които се представят от ЕИС, включително и в насърчаването на новата вълна от иновации – дълбоките иновации и технологии, които имат нужда от друг подход и начин на финансиране", отбеляза министърът на иновациите и растежа. „ЕИС, заедно с ЕИБ, предлагат нов подход, който да бъде комбинация от инструменти (грантово и рисково финансиране)", каза тя.

Пилотната консултантска програма ще улесни достъпа до дялово финансиране за растеж на новаторски нововъзникващи и малки предприятия в България. Макар че първоначално програмата ще се ориентира към компании, които планират да кандидатстват за акселератора на Европейския съвет за иновации, тя ще спомогне и за създаването на благоприятна среда за развитие и растеж на иновативната екосистема в страната.

Европейският съвет за иновации подкрепя търговското внедряване на революционни технологии от компании в ЕС. Но в миналото страните с относително развити екосистеми за иновации и рисков капитал привличаха по-голямата част от финансирането. Пилотната програма има за цел да изравни условията и да засили въздействието на стартиращите предприятия, инвеститорите и структурите за подкрепа чрез знания за най-добрите практики и подобрена координация.

Споразумения с български търговски банки

Групата на ЕИБ подписа споразумения с български партньори в лицето на търговски банки в подкрепа на развитието на националната икономика и постигането на целта за въглеродна неутралност.

Сътрудничеството с "Алианц Банк България" е споразумение за синтетична секюритизация, което ще повиши финансирането на българските малки и средни предприятия, както и на дружествата със средна пазарна капитализация. 

ЕИФ осигурява защита чрез междинен транш на стойност 29 млн. евро, който на свой ред има насрещна гаранция от ЕИБ, и защита чрез първостепенен транш на стойност над 175 млн. евро, който е гарантиран единствено от ЕИФ. Портфейлът включва потребителски кредити, заеми и лизингови договори за МСП с общ размер на задълженията от около 207 млн. евро.

Съгласно споразумението "Алианц Банк" се ангажира да предостави нови заеми в размер на 291 млн. евро на малки предприятия и дружества със средна пазарна капитализация за период от три години. Очаква се подкрепата от Групата на ЕИБ да създаде по-благоприятни условия за МСП. От това финансиране около 64 млн. евро ще бъдат насочени към проекти за борба с изменението на климата и устойчивост на околната среда, като част от усилията на “Алианц Банк“ и Групата на ЕИБ в подкрепа на прехода към нисковъглеродна икономика.

ЕИБ и Обединена българска банка също имат гаранционно споразумение, което ще позволи отпускането на ново финансиране за предприятия с персонал до 3 хиляди души, за да могат те да разширят своята дейност и да изпълняват нови проекти. То има за цел да отключи ново финансиране от близо 150 млн. евро за дружества със средна пазарна капитализация, като улесни достъпа им до заеми за оборотен капитал, нови инвестиции и разширяване.

По силата на споразумението за споделяне на риска на стойност 75 млн. евро ЕИБ ще гарантира 50% от новите инвестиционни заеми и заемите за оборотни средства, които ОББ ще отпусне през следващите две години на български компании с до 3 хиляди служители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още