IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ: Европа рискува да бъде задмината и от Китай в дигиталните иновации

ЕС все още има водеща роля в развитието на зелените технологии, САЩ води при изкуствения интелект

10:21 | 08.02.24 г. 6
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Европа запазва водеща роля в развиването на зелените технологии, но изостава по отношение на дигиталните иновации и има риск да бъде задмината от Китай. Това става ясно от годишния доклад на Европейската инвестиционна банка за инвестициите през 2023-2024 г.

Изоставането си проличава ясно в данните за разходите за изследователска и развойна дейност на компаниите. Европейските фирми съставляват 18% от най-добре представящите се в това отношение 2500 компании в световен мащаб, но само 10% от новите имена в тази група са на европейски компании, сравнено с 45% от САЩ и 32% от Китай. Забавянето на Европа си личи и по броя на издадените патенти, като в общата статистика Китай демонстрира нарастващо значение, докато Европейският съюз запазва лидерство по отношение на зелените технологии. Все пак ЕИБ отбелязва, че Пекин започва да настига ЕС, а Китай и САЩ издават два пъти повече патенти за дигитални технологии.

Източник: ЕИБ Източник: ЕИБ

Данните на ЕИБ показват, че европейските фирми изостават и що се отнася до въвеждането на нови технологии. В ЕС 39% от фирмите инвестират в развиването или въвеждането на нови продукти, процеси или услуги, докато това се отнася за 57% от американските дружества.

Източник: ЕИБ Източник: ЕИБ

Според доклада на Европейската инвестиционна банка в ЕС по-голям шанс да получат държавни субсидии за финансиране на иновации и трансформация имат големите компании, но същевременно това може да възпрепятства радикалната им промяна, защото именно те, с утвърдените си позиции, може да не са склонни да променят коренно бизнес модела си.

Макар разликата във въвеждането на развити цифрови технологии между САЩ и ЕС да намалява след пандемията, ЕС изостава по отношение на изкуствения интелект. Въпреки че делът на компаниите от двете страни на Атлантическия океан, които използват модерни дигитални технологии, е сходен, се наблюдава изпреварване от страна на американските фирми по отношение на анализа на големи масиви от данни и използването на изкуствен интелект. Данните на ЕИБ показват разлика от 6 п.п. по този показател между САЩ и ЕС.

Източник: ЕИБ Източник: ЕИБ

Засилването на конкурентоспособността на европейската икономика чрез зелена и дигитална трансформация зависи не само от технологични иновации, но и с внедряването им, отчита докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: кух, ами замисли се защо те трият? Ако имаш с какво де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 2 месеца
До: sssaaa поредния иддииот, пак да питам че са ме изтрили... кое иновативно нещо е дошло от Китай? Техниката у нас не е китайска и не е произведена в китай, нито е измислена в китай... иначе имам някви предмети от на цени до 20 лева дето са китайски... ама това ли е иновация, да шиеш *** и да правиш пласмаска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
sssaaa
преди 2 месеца
До: khao, е ти как да ги видиш, като не си излезнал от детската ти стая и живееш с родителите си още. Излез по магазините с мама под ръчичка и виш коя техника не е произведна от и в Китай. Ето ти и един цитат "Китай се е изкачил на 10-о място в тазгодишната ранглиста, което 3 позиции по-нагоре в сравнение с миналата година. Китай също така е и единствената развиваща се страна, която попада в топ 15 на най-иновативните страни в света. " Едва ли ще го разбереш, ама вярвам, че други ще го разберат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 2 месеца
Все още, не всичко е загубено! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още