IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една трета от компаниите в ЕС ползват изкуствен интелект

Блокът все още е далеч от изпълнението на целите за Цифровото десетилетие до 2030 г.

11:01 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от една трета от европейските компании са започнали да ползват изкуствен интелект (AI) през 2023 г., след като употребата на генеративен AI се увеличи, сочи доклад, поръчан от Amazon Web Services и цитиран от Ройтерс.

През 2021 г. Европейската комисия представи своята визия за Цифровото десетилетие до 2030 г. за трансформиране на региона, като 80% от населението трябва да придобие основни дигитални умения, да има 5G свързаност навсякъде и 75% от компаниите в ЕС да ползват облачни услуги.

През 2022 г. обаче само една четвърт от бизнесите в ЕС са започнали да ползват изкуствен интелект, а докладът от миналата година оценява, че Европейският съюз е изложен на риск да изостане с 10 години от целите си за Цифровото десетилетие, освен ако правителствата не се фокусират върху преодоляване на проблема с недостига на умения.

„Миналата година беше ключова: от Малмьо до Милано, достъпността на генеративния изкуствен интелект създаде апетит за експериментиране сред потребителите и компаниите“, коментира Тануя Рандери, която е управляващ директор на AWS.

„Ускореното навлизане на AI през миналата година помогна Европа да поеме по пътя към постигането на целите за Цифровото десетилетие“, посочва тя.

Проучването, проведено от Strand Partners сред повече от 16 хил. граждани и 14 хил. фирми, установи, че 38% от компаниите експериментират с AI.

Докладът оценява положителното икономическо въздействие на технологията и очаква тя да донесе допълнителни 600 млрд. евро, в допълнение към по-ранната прогноза за 2,8 трлн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още