IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата между блокчейна и AI носи обещания, но и рискове

Светът на криптовалутите намира своя път към изкуствения интелект, като възможностите са повече от една, коментират Виталик Бутерин и Крис Диксън

12:28 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изкуственият интелект (AI) открадна част от блясъка на криптовалутите през последната година. Обсебената от Web3 и метавселената Силициева долина изглежда насочи вниманието си изцяло към големите езикови модели и приложения като ChatGPT.

Някои блокчейн проекти се опитаха да се възползват от новата AI мания. Но макар приложения като криптостартъпа за биометрия Worldcoin – от създателя на OpenAI Сам Алтман, да са намерили употреба, която обединява и двата свята, много криптопроекти с вкус на изкуствен интелект се усещат повече като яхване на вълната, отколкото като нещо съществено, пише CoinDesk.

Но каквито и рискове да крие, според съоснователя на мрежата на етериума Виталик Бутерин, смесването на криптотехнологията и AI остава обещаващо. В блог публикация Бугерин коментира къде според него криптотехнологията и AI могат да се срещнат през идните години, въпреки че предупреди и за предизвикателства.

Използвайки аналогията за „игра“, Бутерин раздели възможните места на среща на изкуствения интелект и блокчейна на четири отделни категории.

Най-изпълнимата категория, по думите му, съдържа приложения, където AI служи като играч в играта. На най-високо ниво категорията включва приложения, където „крайният източник на стимули идва от протокол с човешки принос“. Пример за това биха били прогнозите: AI може да бъде използван за прогнозиране на изхода от дадени събития, а базиран на блокчейна механизъм да прилага правилата за това до каква степен изкуственият интелект (или човека, който го оперира) да бъде възнаграждаван на база на прогнозата си.

Следващата категория на „голям потенциал, но и с висок риск“ включва приложения, където AI ще се използва от потребители, за да „разберат криптосвета около тях“ и да гарантира, че тяхното поведение „отговаря на техните намерения“. Тук Бутерин дава пример с услуги за засичане на измами, включително като ги предупреждава, че може би си взаимодействат със зловреден софтуер. Подобни приложения могат да бъдат значително подсилени от AI.

Третата категория, определена от Бутерин, описва приложения, при които AI определя правилата на играта. Той дава пример с „AI съдии“, но предупреждава за особено внимание при разработването на подобна възможност. Тук приложението може да бъде в помощ на децентрализираните автономни организации (DAO) да взимат субективни решения, използвайки изкуствен интелект.

Четвъртата категория на Бутерин включва ситуации, при които AI е „целта на играта“. Тази „дългосрочна“ категория включва използването на блокчейн като инфраструктура за изграждането на по-добри AI модели.

И макар Бутерин да казва, че е по-оптимистично настроен, отколкото преди, за сливането между AI и криптосектора, той вижда потенциални предизвикателства с балансирането на прозрачността в криптосектора с обичайната непрозрачност на „черните кутии“, каквито са AI системите. „В криптографията отвореният източник е единственият начин да направите нещо наистина сигурно, но при AI модел (или дори тренировъчните данни) да бъде до голяма степен отворен увеличава уязвимостта“, коментира той.

Блокчейнът като контрабаланс на AI

За бъдещото сливане на блокчейна и изкуствения интелект и по-скоро за ползите от това говори и Крис Диксън, генерален партньор във фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz.

Той вижда блокчейна като начин за доказване на собственост, когато става въпрос за изкуствен интелект.

„Генеративният AI ви позволява да създавате съдържание много евтино и затова ще окаже натиск в посока надолу върху много бизнес модели на креативните хора“, каза той в интервю за Bloomberg Television.

Блокчейнът обаче може да помогне на създателите да доказват собственост на съдържанието си и произход, включително да се демонстрира, че дадено видео е реално, а не генерирано с изкуствен интелект.

Според Диксън след всичко лошо в криптосектора сега виждаме един „ренесанс“.

„Очевидно имахме FTX и много отрицателни неща, които се случиха“, каза той. „Сега виждам началото на истински ренесанс“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още