IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпи ли социалната промяна в криптосектора пред картинките с маймуни?

За съоснователя на етериума нещата са се променили от ранните дни на криптоиндустрията

14:37 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Виталик Бутерин. Снимка: Chet Strange/Bloomberg
Виталик Бутерин. Снимка: Chet Strange/Bloomberg

Първоначалният катализатор за създаването на криптовалутите бе социалната промяна. Това коментира съоснователят на екосистемата на етериума Виталик Бутерин по време на блокчейн конференция в Торонто, цитиран от CoinDesk.

Нещата обаче са се променили от ранните дни на криптоиндустрията. Сега милиони хора имат криптопортфейли по доста по-прозаична причина: „Така че да могат да търгуват с картинки на маймуни“, каза той, имайки предвид популярните незаменяеми токени (NFT) от серията Bored Ape Yacht Club.

Криптопионерите размишляваха върху „голямата битка между властта на държавата и желанието за индивидуална свобода“, коментира Бутерин. Превъртаме лентата напред и ситуацията е – „Хей, вижте, маймуна“, пошегува се той.

С по-сериозен тон, Бутерин посочи, че за него това е пример за двете лица на криптовалутите. „Проблемът на криптопространството е, че има страхотни подбуди, но в същото време има и подбуди, които го тласкат понякога в много странни посоки“, допълни той.

Това не е първият път, в който Бутерин коментира публично приложимостта на токените на Bored Ape. В интервю за Time през март той сравни популярността на маймуните със залагането.

Очаквано Бутерин бе положително настроен за предстоящото сливане на блокчейна етериум – събитие, което се очаква следващия месец и което ще промени значително работата на мрежата.

„Консумацията на енергия на етериума (след сливането) ще бъде намалена с над 99,9%, така че това е голямо подобрение“, каза той. „Това също така е възможност в известен смисъл да вземем някои от идеите, които научихме през последните осем години, и да ги използваме, за да предефинираме какво различните части на веригата на етериума“ могат да правят, допълни той.

След смяната, каза Бутерин, мрежата ще стане по-безопасна, трансакциите ще се ускорят, а разходите ще намалеят. Това също така ще предостави на етериума повече възможности за бъдещи подобрения. Той допълни, че след измененията най-големият фокус ще бъде мащабът на мрежата.

Но като се изключи значително по-малкото потребление на електроенергия, ползите от промяната, за които Бутерин говори, засега остават в далечното бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още