IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливането на етериума се очаква около средата на септември

Засега е трудно да се каже със сигурност времеви диапазон, но инженерите обмислят периода 16-20 септември

11:42 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-амбициозното подобрение на блокчейна етериум трябва да е факт през септември, най-вероятно по-близо до средата на месеца, съобщиха разработчиците, работещи по проекта, цитирани от Bloomberg. По-рано през седмицата стана ясно, че успешно e преминала „главната репетиция“ на смяната към по-енергоефективен начин на работа.

Разработчиците са избрали цифра за т. нар. обща финална трудност, която ще се изисква за последния добит блок етериум, преди системата да мине към новия софтуер. Изчисляването на точния диапазон на дните, когато смяната ще се осъществи, изисква сложни изчисления и ще зависи от промените в използването и поддръжката на мрежата, казаха разработчиците в изказване, излъчвано в YouTube. Финалният диапазон се очаква да бъде одобрен следващата седмица.

В момента инженерите обмислят периода 16-20 септември.

Т. нар. сливане – софтуерното подобрение, разработвано от години, ще промени начина, по който се извършват трансакции в етериума. Вместо да се използва добив чрез енергоемки компютри, мрежата ще използва валидатори чрез т. нар. залагане на монети етер – система, наречена proof of stake.

След години на забавяне времето за сливането най-накрая дойде, след като в сряда системата успешно премина теста на Гьорли, който симулира сливане, но в умален мащаб. По време на изпитанието са се появили някои проблеми, съобщиха разработчиците. Това е и последният тест, преди окончателно да бъде въведена промяната.

Цената на етера поскъпва с над 60%, откакто достигна дъно през юни в очакване на подобрението. В петък етерът поевтинява с 0,5% за последното денонощие, достигайки цена от 1888 долара минути преди 10:30 ч. българско време. В четвъртък тя достигна 1941 долара – най-високото си равнище от два месеца насам. За сравнение през ноември рекордът бе 4800 долара.

Цената на етера от май насам. Графика: CoinGecko Цената на етера от май насам. Графика: CoinGecko

Хиляди проекти и милиони инвеститори зависят от успеха на сливането. Блокчейнът е дом на над 3400 децентрализирани приложения, улесняващи всичко от гейминг до търговия. Етериумът държи 58% от 69-те милиарда обща стойност, заключена в системите на децентрализираните финанси по данни на DeFi Llama.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още