IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът ще изчислява цените на стратегически минерали с изкуствен интелект

Ведомството ще наеме подизпълнители за разработване на модел, който да подкрепи запълването на стратегическите резерви от суровини на САЩ

16:00 | 29.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на отбраната на САЩ планира да разработи програма за оценка на цените и прогнозиране на доставките на никел, кобалт и други важни минерали - ход, насочен към повишаване на прозрачността на пазара, който обаче добавя нова, несигурна променлива в световните пазари на метали, пише Ройтерс.

Програмата, която остана извън светлините на прожекторите, след като беше обявена на уебсайта на Пентагона през октомври, е част от по-широките усилия на Вашингтон да осигури тласък на американския добив на стратегически важни минерали, използвани в производството на оръжия и в енергийния преход.

Добивът в САЩ изостава от този на пазарния лидер Китай отчасти защото опитите за изграждане на нови американски мини се влияят от колебанията в цените на суровините. Jervois Global, например, обяви миналата година, че ще спре строителството на проект за добив на кобалт в Айдахо отчасти поради ниските пазарни цени, докато китайските производители на метала - финансово подкрепени от Пекин - заявиха, че ще увеличат добива на метала в опит да завоюват по-голям пазарен дял.

Схемата, по която Вашингтон оценява колко трябва да струва конкретен метал, обаче може да обърка пазарите чрез създаване на взаимно противоречащи си структури за определяне на цената, предупреждават източници, запознати с пазарните условия.

Традиционно цените на металите се определят от фючърсните пазари и агенциите за ценообразуване и отразяват това, което купувачите са готови да платят, а продавачите са готови да приемат, като се разчита на търсенето, предлагането и други фактори.

Работата на Пентагона се ръководи от отдела на Агенцията за напреднали проекти в областта на отбраната (DARPA), който е създаден в отговор на изстрелването на сателита „Спутник 1“ от Съветския съюз през 1957 г. и помага за разработването на интернет и иРНК ваксината за COVID-19.

DARPA и Геоложката служба на САЩ планират да наемат един или повече частни изпълнители за разработване на модел, подкрепен от изкуствен интелект (ИИ), който ще изчисли „структурната цена“ на метала въз основа на това къде и кога е произведен, както и разходите за труд, доставка и други разходи, става ясно от документи, които описват програмата, включително такива, които DARPA е представил през ноември на кандидат-изпълнителите.

Програмата на DARPA, известна като Open Price Exploration for National Security (OPEN), има за цел да повиши прозрачността на цените за правителствени агенции и търговските субекти и да компенсира риска, който Вашингтон смята, че фючърсните пазари и агенциите за ценообразуване представляват за националната сигурност, се добавя в документите.

Пентагонът вярва, че трансакциите за закупуване на стоки се договарят с помощта на „непрозрачни и погрешни данни за цените“, които поставят „съществени бариери пред търговската конкуренция на САЩ“.

В изявление до Ройтерс на 16 януари DARPA посочва, че усилията ѝ имат за цел да „премахнат непрозрачността на пазара, която може да доведе до прекъсвания на веригата на доставки“ и че данните ще бъдат използвани от правителствени агенции и търговски субекти. „Програмата OPEN е основно за прозрачност“, изтъква говорител на DARPA.

Стремежите на Пентагона нямат за цел да определят официална цена на правителството на САЩ за металите или да заменят Лондонската метална борса (LME) и други фючърсни пазари, посочват източниците.

Документите обаче се позовават на фиаското на LME с цените на никела през 2022 г. като едно от „ендогенните пазарни динамики и антиконкурентните практики, [които] могат да превърнат фючърсните пазари в лош източник на ценова информация“.

Агенцията S&P Global и компанията Lockheed Martin са сред фирмите, които са кандидатствали като подизпълнител на Пентагона по проекта.

Офертите са подадени в края на ноември, като крайният избор се очаква да бъде направен още този месец, добавят източниците.

ИИ моделът ще бъде въведен на три етапа в продължение на две години, показва един от документите.

OPEN също има за цел да предвиди как предлагането може да бъде повлияно от неочаквани пазарни сътресения като трудови стачки, въпреки че на изпълнителите е казано да не предвиждат природни бедствия или други специфични пазарни събития.

Пазарните анализатори обикновено изчисляват, че приблизително 5% от глобалното производство на метал може да бъде прекъснато всяка година от такива неочаквани шокове.

Последна актуализация: 16:00 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още