IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът ще изчислява цените на стратегически минерали с изкуствен интелект

Ведомството ще наеме подизпълнители за разработване на модел, който да подкрепи запълването на стратегическите резерви от суровини на САЩ

16:00 | 29.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

„Революционизирайте“ ценообразуването

Като част от презентация пред бъдещи изпълнители миналия ноември, служители в централата на DARPA в Арлингтън, Вирджиния, описват целта на програмата: „Революционизиране на изграждането и разпространението на оценки и прогнози за цените, предлагането и търсенето на важните пазари на материали“.

Прогнозирането на колебанията в цените и изчисляването на това, което би могло да бъде подходяща стойност за даден метал, може да даде на служителите на Пентагона формула за определяне на времето за покупки за националните запаси, разкрива един от източниците.

Пентагонът планира тази година да купи 1300 метрични тона лантан, използван в стоманените сплави, показват правителствени записи. Но лантанът, един от 17-те редкоземни елементи, не се търгува на фючърсните пазари и контролът на Китай върху сектора затруднява определянето на това дали предлаганите цени отразяват пазарните основи.

Скок в цената на въглищата през 2021 г. предизвика 200% увеличение на цените на магнезия, за който в документа на Пентагона се казва, че „допълнително е увеличил непрозрачността на веригата на доставки на стратегически важни материали в САЩ“. Магнезият може да се произвежда заедно с въглищата и се използва за направата на ракети и други оръжия.

Не е ясно как правителствената оценка на цената на металите или доставките за САЩ би била приета от миннодобивните компании, техните клиенти и борсите за метали, всички от които са развили съществуващата пазарна структура в продължение на стотици години.

Повечето метали се продават чрез дългосрочни договори. Потребители, производители и търговци често продават излишния метал на борси като LME, пазар от последна инстанция, където цените са по-ниски от тези на физическия пазар.

На физическия пазар купувачите обикновено плащат премия, която взема предвид разходите като тези за транспорт, застраховка и данъци върху вноса, над цената на LME, използвана като референтна.

Няколко производителя на литий, редкоземни елементи и графит започнаха да налагат премиум цени за метали, произведени извън Китай, но тези условия са договорени и не се влияят от правителствена ценова схема.

LME заяви, че очаква използването на ИИ за анализиране на предлагането и търсенето на метали да расте, но отбеляза, че собствените ѝ цени се основават „на трансакции в реалния свят, извършени от потребители на пазара по целия свят“.

„Търгуваните договори на LME се уреждат чрез физическа доставка на метали в нашата глобална складова мрежа, като се гарантира, че цените на LME отразяват напълно всички промени във физическите пазарни основи“, изтъква говорител на LME в отговор на въпроси на Ройтерс.

Всякакви опасения, че "структурната цена" на правителството на САЩ за даден метал може да влезе в конфликт с фючърсните борси и доставчиците на цени, е "извън обхвата" на целите на OPEN, посочва говорител на DARPA.

Фокусът на Пентагона върху ИИ не се ограничава само до металите. В средата на януари стана ясно, че водещият стартъп OpenAI работи с американското министерство на отбраната по редица проекти, включително възможности за киберсигурност. Създателят на ChatGPT разработва инструменти с Пентагона за софтуер за киберсигурност с отворен код, като си сътрудничи с DARPA за конкурса AI Cyber Challenge, обявен миналата година. Компанията е провела също първоначални разговори с правителството на САЩ за методи за подпомагане на предотвратяването на самоубийства на ветерани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още