IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 6% от работните места в света ще изчезнат заради изкуствения интелект

Това няма да стане рязко, а чрез постепенна трансформация, каза Томчо Томов от БСК

10:50 | 26.01.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Около 6% от работните места в света ще бъдат напълно закрити заради въвеждането на изкуствения интелект. Това каза директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов пред Bulgaria ON AIR. По данни на Международната организация на труда ще бъдат засегнати около 2% от мъжете и около 4% от жените.

Той посочи, че няма да има рязко изчезване на професии, а постепенна трансформация. Томов цитира проучване, според което най-засегнати от навлизането на изкуствения интелект ще са професиите на администраторите, служителите в офиси, счетоводители, банкови, данъчни и застрахователни служители, касиери в търговски обекти, юристи. 

Изкуственият интелект не замества човешките способности, усилва ги. Той ще засегне всички професии в някаква степен, с изключение на физическия нискоквалифициран труд. Тези професии, които са по-устойчиви, са три категории. Първата е там, където се изисква висока емоционална интелигентност, умения за сложни отношения с хора. Втората категория са творческите професии – изкуства, научно-изследователски, здравеопазване, образование", каза още Томов.

Според него по отношение на третата – физическия труд, там ще се изискват повече сръчност и вземане на решения в нестандартни ситуации.

„Хората се страхуват за бъдещето и професиите си. Въпреки че ще бъдат закрити и трансформирани работни места, в ситуация на преходи винаги се откриват повече работни места, отколкото да се закриват. Човекът ще трябва да промени отношението си към работата – вече няма да е полагане на часове работно време, а ще се иска интелект, ум“, коментира още той.

Според него уменията на бъдещето се създават сега и дори закъсняваме с тази адаптация.

„При предприятията всичко зависи от политиките на държавата. Работодателите в преобладаващата част от сектора все още се ориентират, но не са напълно наясно какви ще са ползите от изкуствения интелект. Не можем да заложим всичко на него“, каза Томов.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още