IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще подкрепя свои фирми, разработващи надежден изкуствен интелект

Европейската комисия представи мерки за развитието на итехнологията

18:54 | 24.01.24 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Европейската комисия (ЕК) оповести пакет от мерки в подкрепа на европейските стартиращи предприятия и малки и средни фирми в разработването на надежден изкуствен интелект (ИИ), който спазва ценностите и правилата на ЕС. Това съобщават от пресслужбата на ЕК.

Уточнява се, че в речта си за състоянието на Съюза през 2023 г. председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен обяви нова инициатива за предоставяне на европейските суперкомпютри на иновативни европейски стартиращи предприятия в областта на ИИ. Днешният пакет привежда този ангажимент на практика, включително чрез предложение за предоставяне на привилегирован достъп до суперкомпютри на стартиращите предприятия, работещи в тази област.

Предложените мерки включват: изменение на Регламента за създаване на съвместно предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии в областта на суперкомпютрите; създаване на служба за изкуствен интелект в рамките на Комисията, която ще гарантира разработването на политиката в областта на ИИ на европейско равнище и ще упражнява надзор върху прилагането на законодателството за изкуствен интелект.

ЕС предвижда финансова подкрепа  чрез програмите „Хоризонт Европа“ и „Цифрова Европа“ за генеративния изкуствен интелект в размер на около 4 милиарда евро до 2027 г.

Предвидени са и съпътстващи инициативи в областта на образованието, обучението, квалификацията и преквалификацията; допълнително насърчаване на инвестициите в стартиращи и разрастващи се предприятия в областта на ИИ чрез програмите „EIC Accelerator“ и “InvestEU”; Ускоряване на разработването и внедряването на общи европейски пространства за данни; Инициатива „GenAI4EU“ с области на приложение като роботика, здравеопазване, биотехнологии, производство, мобилност, климат и виртуални светове.

Наред с това се създават два консорциума за европейска цифрова инфраструктура (EDIC): „Алианс за езикови технологии“ (ALT-EDIC) за разработка на големи езикови модели в Европа, и EDIC CitiVERSE за ИИ-технологии в градска среда в сфери като управление на отпадъците или на движението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още