IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI е водеща тема в Давос, но бизнесът още не вижда истинска печалба от технологията

На този етап компаниите по света все още търсят как да монетизират изкуствения интелект

15:17 | 18.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ярки банери рекламират ползите от изкуствения интелект (AI) по главната алея на Давос, но лидерите, присъстващи на Световния икономически форум (WEF), твърдят, че все още им е трудно да превърнат ранните демонстрации на технологията в реални пари, пише Ройтерс. 

Появата на ChatGPT на OpenAI предизвика еуфория сред рисковите инвеститори и рязка промяна на курса на най-големите технологични компании в света от края на 2022 г. насам.

Тази година редица главни изпълнителни директори на WEF в Давос коментират пред Ройтерс, че най-новият генеративен изкуствен интелект все пак трябва да извърви дълъг път, докато се докаже като рецепта за успех.

Главният изпълнителен директор на компанията за облачни услуги и услуги за сигурност Cloudfare Матю Принс коментира, че следващите месеци дори може да се усетят като „разочарование от AI”.

„Всички си казват: Да, мога да направя такива готини демонстрации, но къде е истинската стойност?“, посочва той, повтаряйки думите на част от другите бизнес лидери, присъстващи на Световния икономически форум.

Бързият растеж на ChatGPT в някои отношения е извънредно голям.

През първите два месеца от пускането му през ноември 2022 г. чатботът достигна около 100 млн. потребители, което го прави едно от най-бързо развиващите се приложения в историята.

Програмата отведе генеративния изкуствен интелект до „върха на пръстите“ на потребителите, позволявайки им да пишат кратки заявки и да генерират стихотворения, училищни есета или да събират информация като от търсачка. Освен това се оказа добър сътрудник за разработване на идеи в някои случаи, но „не при такива, които са критични за бизнеса“, споделя Виткро Рипарбели, главен изпълнителен директор на стартъпа за генериране на AI видеа Synthesia.

Но „корпоративният сектор все още не е напълно готов“ за този базиран на чат изкуствен интелект, коментира той в интервю.

Един проблем, цитиран от Рипарбели е, че няма ясен път за спиране на т.нар. „халюцинации“, или фалшиво съдържание, генерирано от AI. Въпреки че учените са разработили методи за ограничаване на местата, от които чатботовете да извличат отговори, бизнес лидерите може да не са готови да рискуват.

Според председателя на IBM за Европа, Близкия изток и Африка Ана Паула Асис други притеснения са свързани с това как да се спре изкуственият интелект в чатботовете да показва човешки пристрастия и да отговаря на регулациите.

„Клиентите все още са много притеснени как да привеждат тези решения в границите на регулациите и съответствието с тях“, коментира тя.

Китайският премиер Ли Цян каза в Давос, че изкуственият интелект трябва да служи на общото благо, но трябва да бъде управляван по подходящ начин, защото „носи рискове за сигурността и нашата етика“. А президентът на Китай Си Дзинпин иска Организацията на обединените нации да играе централна роля в дискусиите за AI, коментира в сряда генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Междувременно около 90% от 1400 висши мениджъри казват, че чакат генеративният изкуствен интелект да направи крачка напред, отвъд еуфорията, или правят само ограничени експерименти и пилотни проекти, сочат резултатите от проучване на консултантската компания BCG.

Технологични гиганти, включително Microsoft, Google и Amazon.com, гледат смело в бъдещето, ухажвайки хиляди фирми да опитат най-новия им AI.

Последна актуализация: 15:18 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Naemate1
преди 3 месеца
Много ясно, няма и да видят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още