IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората все още струват по-малко от AI за повечето работни места

Според ново проучване само 23% от работниците могат да бъдат ефективно заменени, измерено като заплати в долари

16:43 | 22.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изкуственият интелект (AI) не може да замени хората на повечето работни позиции към момента по рентабилни причини, открива Масачузетският технологичен институт (MIT) в свое проучване, което се стреми да отговори на страховете, че изкуственият интелект ще замени хората в редица индустрии.

В едно от първите задълбочени проучвания на възможността изкуственият интелект да замени хората изследователите правят модел на разходите за автоматизиране на различни задачи в САЩ, фокусирайки се върху работни места, където се използва компютърно зрение (computer vision) – например учители и оценители на имоти. Те откриват, че само 23% от работниците могат да бъдат ефективно заменени, измерено като заплати в долари. В други случаи, тъй като визуалното разпознаване с изкуствен интелект е скъпо за инсталиране и управляване, хората са свършили работата по-евтино.

Възприемането на AI в индустриите се ускори миналата година, след като ChatGPT на OpenAI и други генеративни инструменти показаха потенциала на технологията. Технологични компании от Microsoft и Alphabet в САЩ до Baidu и Alibaba Group в Китай въведоха нови AI услуги и засилиха плановете си за развитие – с темп, който според някои лидери в индустрията е безразсъдно бърз. Опасенията за влиянието на AI върху работните места отдавна е основна грижа.

„Машините ще откраднат нашите работни места" е опасение, често изразявано във времена на бързи технологични промени. Подобни тревоги се появиха отново със създаването на големите езикови модели“, казват изследователите от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към MIT в доклада си от 45 страници, озаглавен Beyond AI Exposure и цитиран от Bloomberg. “Откриваме, че автоматизирането ще бъде рентабилно само за 23% от работниците, които могат да бъдат заменени от компютърно зрение, заради големите първоначални разходи за AI системите“.

Компютърното зрение е област на AI, което позволява на машините да извличат значима информация от цифрови изображения и друга визуална входяща информация, като най-всеобхватно му приложение може да бъде в системи за откриване на обекти за автономно шофиране или при подпомагане на категоризирането на снимки на смартфони.

Съотношението цена-полза на компютърното зрение е най-благоприятно в сегменти като търговия на дребно, транспорт и складиране – всички области. Изпълнимо е и в контекста на здравеопазването, се казва в доклада на MIT. Едно по-агресивно внедряване на AI, особено чрез абонаментни предложения за AI като услуга, може да го разшири към други употреби и да ги направи по-жизнеспособни, казват авторите.

Проучването е финансирано от MIT-IBM Watson AI Lab и използва онлайн анкети за събиране на данни за около 1000 визуално подпомагани задачи в 800 професии. Само 3% от тези задачи могат да бъдат автоматизирани рентабилно днес, но този дял може да нарасне до 40% до 2030 г., ако разходите за данни намалеят и точността се подобри, поясняват изследователите.

Усъвършенстването на ChatGPT и конкуренти като Bard на Google отново разпали тревогите, че AI ще отнеме работни места  от хората, тъй като новите чатботове показват умения в задачи, които преди това само хората можеха да изпълняват. Международният валутен фонд (МВФ) каза миналата седмица, че почти 40% от работните места в световен мащаб ще бъдат засегнати и че политиците ще трябва внимателно да балансират потенциала на AI с отрицателните последици.

На Световния икономически форум в Давос миналата седмица много дискусии се фокусираха върху това, че AI измества работната сила. Съоснователят на Inflection AI и DeepMind на Google Мустафа Сюлейман заяви, че AI системите са „фундаментално заместващи труда инструменти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още