IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън ще разчита на Пентагона, за да победи изменението на климата и Китай

За да изпълни тези цели, администрацията на президента на САЩ ще трябва да обърне внимание на графита и веригата на доставки, свързана с тази суровина

16:00 | 23.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Зеленият ангажимент на американския президент Джо Байдън има две направления: спасяване на планетата и победа над Китай. Двете цели сега са обединени в една проста формула: графит.

Министерството на отбраната обяви в понеделник (17 юли) безвъзмездна помощ от 37,5 млн. долара за Graphite One Inc., стартъп компания, разработваща най-голямото находище на графит в Северна Америка. Още през март 2022 г., когато нахлуването на Русия в Украйна засили геополитическото напрежение, Байдън сигнализира, че местният добив на минерали за производство на батерии с голям капацитет е „съществен за националната отбрана“. Съгласно трети параграф от Закона за отбранително производство от времето на Корейската война, федералното правителство може да отпуска заеми, безвъзмездни средства или договори за стимулиране на индустрии, считани за стратегически важни за националната сигурност, като дефиницията за последните е значително разширена спрямо тази от 1950 г.

Графитът – един от петте минерала, посочени от Байдън като важни за сигурността на САЩ – е основната съставка по отношение на теглото при батериите, които се използват в широка гама от продукти – от електромобили и потребителска електроника до стационарни батерии за съхранение на енергия.

Въпреки значението на графика, САЩ не го произвеждат. Китай е страната, която доминира във веригата на доставки тук и разполага с голям капацитет за преработка на графит. Трудно може да се намери друг минерал, от който САЩ и останалият свят да са толкова зависими от Китай по отношение на доставките.

Преди осем години бившият републикански сенатор Джеймс Инхоф от Оклахома хвърли снежна топка на пода на залата в Капитолия, за да изрази презрението си към идеята за изменението на климата. Миналата седмица републиканският сенатор Лиза Мърковски размаха бучка графит от Аляска, за да представи аргумента за справяне с изменението на климата с вътрешни, а не с китайски ресурси.

След като Демократическата партия си осигури мнозинство в Конгреса, Белият дом придвижи своята зелена индустриална политика, разчитайки силно на изпълнителните правомощия, заедно с евентуалното приемане на законодателство за климата, главно под формата на Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

В момента Graphite One провежда проучване за осъществимост в находището Graphite Creek на полуостров Сиуърд, Западна Аляска. Тя планира в крайна сметка да започне да го добива и да изпраща рудата до предложено за изграждане съоръжение в щата Вашингтон за рафиниране в готов за аноди графит заедно с друг завод за рециклиране. Това е от решаващо значение както за запазване на веригата на доставки изцяло в рамките на САЩ, така и за да се възползва от огромните хидроенергийни ресурси на Вашингтон, намалявайки въглеродния интензитет на графита. Безвъзмездната помощ цели да помогне за съкращаване на времето, необходимо за проучването за осъществимост, почти наполовина, до 15 месеца (тежките условия на работа в субарктическа Аляска традиционно се нуждаят от повече време за анализ).

Безвъзмездните средства от този раздел на законодателството, заедно със заемите от Министерството на енергетиката, като този, отпуснат на съвместно предприятие за батерии на Ford Motor Co., действат ефективно като много спокойна форма на рисков капитал за зараждащи се части от вътрешната верига на доставки на чисти технологии. Едно от условията на безвъзмездната помощ в случая с Graphite One е компанията да набере за проекта същата по размер сума; увеличението на капитала изглежда неизбежно (текущата пазарна капитализация е на дружеството е 132 млн. долара).

Освен самите пари, допълнителната полза от безвъзмездната помощ е, че тя придава известна легитимност, като се има предвид надлежната проверка, която Министерството на отбраната вече ще е извършило, подобно на ролята на основен инвеститор в кръг на финансиране. Тъй като Graphite One все още трябва да финансира и предложеното съоръжение за обработка, Службата за заемни програми към Министерството на енергетиката може също да вземе предвид одобрението на Пентагона.

Безвъзмездната помощ олицетворява основната обосновка на зелената индустриална политика на Байдън, която извежда на преден план два външни фактора: изменението на климата и националната сигурност. Нито един от тях обаче не е адекватно оценен от пазара.  Това е така, защото въпреки съществуващата и нарастваща нужда от графит в САЩ, пазарните сигнали коват верига на доставки в продължение на десетилетия, която е изцяло зависима от външни изпълнители, силно концентрирана и въглеродно интензивна. Нито едно от тези условия сега не е приемливо.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 23.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още