IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бизнес сектори имат потенциал за развитие във Видин?

Инвеститорите вече не са привлечени само от ниските данъци, заяви кметът на крайдунавския град

22:27 | 26.02.24 г.

С повече инвестиции Община Видин ще се опита да върне българите от региона, работещи към момента в чужбина. Развитието на индустриалната зона е належащо, има желание да се изгради и технологичен парк на брега на Дунав, който да събира ИТ предприятия от България и Балканите. Това коментира д-р Цветан Ценков, кмет на Видин, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Преди дни икономическият министър Богдан Богданов обяви, че Северна индустриална зона във Видин ще получи финансиране в размер на 25 млн. лева, за да се превърне в регионален логистичен хъб, като 20% от средствата ще са осигурени от държавата, а останалите са предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост.

В града има три индустриални зони, които се развиват по различен начин, обясни кметът на града. „Северна индустриална зона е старата безмитна зона, която е приоритет на държавата и там са заложени да се инвестират тези над 25 млн. лева. Южна индустриална зона е частна собственост - 1570 декара промишлена инфраструктура с жп гара, с пристанище – един уникален терен.. има проявен интерес към нея. И Западна индустриална зона, която също е частна, частни земи, които са окрупнени и ще бъдат под дъгата на магистралата и най-вероятно там ще се развиват различни дейности“, обясни кметът.

Гостът смята, че привличането на чуждестранни инвеститори трябва да бъде национална политика. В момента се строят два нови завода в града, но от местни инвеститори, посочи Ценков. 

"Инвеститорите вече не са привлечени само от ниските данъци, а търсят и подкрепа от общините около административни пречки и подбор на кадри, връзка с университети и др.", уточни събеседникът.

Във Видин има потенциал за развитие на различни бизнес сектори. Селското стопанство също е сектор, който може да се развие с оглед на дългогодишната история на града в производството на плодове и зеленчуци, посочи кметът.

„Видин има дълга история на икономически център, свързващ балканските столици, но в момента на него се гледа по друг начин и му е нужна сериозна регионална политика, както и на останалите периферни краища на България“, каза Ценков. Развитието на индустриалната зона е повече от належащо, а Видин е важен от геостратегическа гледна точка, посочи кметът на града.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още