IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ползите за българския бизнес от европейската икономическа стратегия?

България може да активира свои стари вериги на доставки, посочи Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ

17:53 | 19.02.24 г. 1

Стратегия за икономическа сигурност на ЕС ще определи кои са ключовите за европейското развитие стратегии, които да бъдат подкрепени. Добрата новина е, че в България имаме много от тях и затова е важно да бъдат подкрепени с инвестиции и с административни облекчения. Това коментира д-р Милена Ангелова, член на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на АИКБ, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Европейската комисия отчита, че геополитическата ситуация и веригите за доставки се променят, и излезе с предложение за европейската икономическа стратегия – пакет от законодателни актове, свързан с европейската икономическа сигурност, който цели да премахне зависимостите на Европа", посочи Ангелова.

България се намира в интересна ситуация, тъй като, ако правилно се приложи тази стратегия, страната ни може да извлече позитиви, като активира свои стари вериги на доставки. Гостът обясни, че България има какво да предложи, но трябва да бъде подкрепено с инвестиции и административни облекчения. 

Ангелова даде пример, че страната ни може да се включи в области, свързани с батерии, с ВЕИ, с минералните води, с индустрията, която все още има доста силни позиции. "Сега е много важно да бъде подкрепено всичко това с инвестиции, с административни облекчения.“, посочи тя.

"Старите вериги на доставки на България включват страни от Африка и Азия, като България може да търси партньори там. Трябва да се насочим към стимулиране на инвестициите в българската индустрия, особено чуждестранните. Това може да се случи с опростяване на административните тежести, създаване на предвидима среда и по-малка държавна намеса в икономическата политика и по-малко бариери", каза гостът в предаването.

„Загубихме много време, за да стартират грантовите схеми за подкрепа, тъй като бизнесът има нужда от грантове в момента, за да бъде гъвкав. По тази причина губим по 10% инвестиции на година", коментира събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още