IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви възможности дават новите правила за дистанционна работа?

Работата от разстояние се регламентира чрез анекс с работодателя, като изрично се посочва населеното място на работа

19:40 | 07.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според новите правила, които се  предвиждат в Кодекса на труда, при преминаване към работа от разстояние изрично трябва да се посочи населеното място на работа. Дистанционната работа ще се практикува само след писмено споразумение с работодателя.

Измененията в трудовото законодателство в момента чакат финално гласуване в пленарната зала.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева коментира, че изискване да се сключва допълнително споразумение към трудовия договор при работа от разстояние съществува от 2011 г. „Всяка от страните може да инициира работа от разстояние. Сега с промените се допълни, че при преминаване към работа от разстояние изрично се посочва мястото на работа - населеното място", отбеляза тя.

„Ако работите в София и смените работното си място в столицата, промяна няма, но ако работите от разстояние от Пловдив, тогава има промяна“, посочи Минчева.

Новата възможност, която се дава с поправките, е работното време на работника да не съвпада с това в офиса.

Освен това ако се използва информационна система за отчитане на информацията, работодателят се задължава да предостави такава на работника. Ако се използва информационна система за алгоритмично управление на работата от разстояние, работодателят трябва да предостави писмена информация на работника за начина, по който се взимат решения, обясни измененията Минчева.

„Ако решим да работим от разстояние и изберем населено място Х, сключваме анекс с работодателя, че за три месеца, една година или друг период - уточняват се характеристиките на новото работно място извън офиса. Работодателят не е длъжен да гарантира, че мястото е безопасно, но задължава служителя да предприема мерки за това, а ако работникът не ги спази, отговорността на работодателя намалява“, каза експретът от БСК.

Според Минчева в законопроекта липсва гъвкавостта, която са очаквали работещите от разстояние, но съществува възможност да се уговори смесен режим на работа.

"Бъдещето ще е хибридната работа. Необходимо е да се рабзработи наредба, която лесно ще се прилага. Уредбата трябва да даде тази гъвкавост, която хората очакват", подчерта зам.-председателят на Българската стопанска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 месец
Хаха за какво да се посочва мястото като работиш от далече? Като работя за Швейцарци хич не им е на ... дали е от София, Пловдив или Варшава стига да си върша работата в срок. Абсурдни изисквания?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още