IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да се промени в регламента за работа от дистанция?

Има притеснителни регламентации, нарушаващи гъвкавостта, каза Андреана Атанасова

10:52 | 21.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В днешно време е крайно необходимо при развитието на технологиите да се уреди регламентиране на условията на труд от разстояние, но притеснителни регламентации нарушават гъвкавостта. Това каза председателят на Управителния съвет на Алианса на технологичната индустрия Андреана Атанасова пред Bulgaria ON AIR.

Предлаганите нови промени в Кодекса на труда предвиждат служителите да не отговарят на служебни имейли, когато не са в работно време, например. Това ще се случва независимо от уговорения начин на работа – от разстояние, хибриден или в помещенията на работодателя. В този случай работещите от дистанция и в офис не са неравнопоставени. Но в други случаи това не е така, каза събеседникът.

Като пример за нарушаване на гъвкавостта гостът посочи изискването, въвеждано в кодекса, да се посочи мястото на работа в индивидуалния трудов договор. Според нея това ограничава в голяма степен възможността на работещите от разстояние да се местят на различни места.

"Това би могло да бъде по-гъвкаво и да се уреди в друга форма – например с декларации или протоколи между работодател и работник. Да, има практики, когато мястото се урежда в индивидуалните договори, но това е, когато имаме регламентирано постоянна работа от разстояние. Нашето предложение беше да се направи диференциация между постоянно или непостоянно полагане на труд от разстояние, което не беше възприето", обясни Атанасова

Целта на уреждането на въпроса за безопасни и здравословни условия на труд трябва да е ангажимент на работодателя. Същевременно с въвеждането на изисквания за регламентиране на условията на работа от разстояние изискването пада върху работника да посочи условията, при които ще работи, без да се гарантира контрол и оценка на риска, уточни председателят на Управителния съвет на Алианса на технологичната индустрия.

Относно предложените изменения на Кодекса на труда да се регламентират правата на работника да има правото на т.нар. "изключване" също има проблем, заяви Атанасова. Правилото поставя в неравностойно положение тези, които ще извършват работа от разстояние и тези, които работят на място в офис", каза гостът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още